Przepis na zupa ziemniaczana
Składniki na zupa ziemniaczana
- 1,5 l wody
- kawałek schabu korkowego bez kości (ok. 35 dag)
- duża cebula
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- marchew
- pietruszka
- 2 łyżki oleju
- łyżka smalcu
- liść laurowy
- ziarno czarnego pieprzu
- ziarno ziela angielskiego
- pieprz mielony
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- zielenina
Jak zrobić zupa ziemniaczana
1. Do 3 szklanek wody z dodatkiem przypraw (liść laurowy, pieprz, ziele angielskie) i smalcu wrzucamy drobno posiekaną marchew oraz pietruszkę i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy do tond aż będą miękkie .
2. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone w niewielką kostkę mięso, smażymy razem 3 min, podlewamy 3 szklankami wody, gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
3. Łączymy z ugotowanymi warzywami, doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i przez chwilę gotujemy razem.
4. Zupę podajemy gorącą, posypaną zieleniną.