Zupa ziemniaczana

Przepis na zupa ziemniaczana

 height=222

Składniki na zupa ziemniaczana

  • 1,5 l wody
  • kawałek schabu korkowego bez kości (ok. 35 dag)
  • duża cebula
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • marchew
  • pietruszka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka smalcu
  • liść laurowy
  • ziarno czarnego pieprzu
  • ziarno ziela angielskiego
  • pieprz mielony
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • zielenina

 

Jak zrobić zupa ziemniaczana

1. Do 3 szklanek wody z dodatkiem przypraw (liść laurowy, pieprz, ziele angielskie) i smalcu wrzucamy drobno posiekaną marchew oraz pietruszkę i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy do tond aż będą miękkie .
2. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone w niewielką kostkę mięso, smażymy razem 3 min, podlewamy 3 szklankami wody, gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
3. Łączymy z ugotowanymi warzywami, doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i przez chwilę gotujemy razem.
4. Zupę podajemy gorącą, posypaną zieleniną.