Przepis na krem z ziemniaków i groszku
Składniki na krem z ziemniaków i groszku
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (nie extra virgine)
- 800 g małych ziemniaków
- 1,2 litra bulionu drobiowego lub wołowego
- 250 g zielonego groszku (może być mrożony)
- sól i pieprz do smaku
- pesto z pietruszki i ser feta jako topping (opcjonalnie rukiew wodna)
Co potrzebujemy – pesto z pietruszki
- 4 garście natki pietruszki
- 1 dl oliwy z oliwek (extra virgine)
- 2 łyżeczki migdałów
- szczypta soli
Jak zrobić krem z ziemniaków i groszku
Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki i podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Pamiętajmy o tym, aby do smażenia nie używać oliwy z oliwek extra virgine gdyż ta nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i ziemniaki przesypujemy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 30 minut. Dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby, gdy krem będzie zbyt gęsty dodajemy bulionu.
Pesto z pietruszki: Pietruszkę, oliwę z oliwek, migdały i sól umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę.
Krem rozlewamy do talerzy, posypujemy serem feta, pesto z pietruszki i opcjonalnie dekorujemy rukwią wodną.
Dodatkowo nasz talerz możemy przyozdobić szczyptą nasion czerwonego pieprzu.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris