Przepis na krem z fasoli szparagowej
Składniki na krem z fasoli szparagowej
- 250 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- 1 marchewka
- 200 g cukinii
- 1 cebula
- 100g kiełbasy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 kropli tabasco
- płaska łyżeczka curry
- szczypta bazylii
- szczypta pieprzu
- sól do smaku
Jak zrobić krem z fasoli szparagowej
Fasolę szparagową płuczemy pod bieżącą wodą. W przypadku młodej fasolki obcinamy jej jedynie końce od strony łodygi natomiast w przypadku starszej fasolki musimy poobcinać obydwa końce gdyż są twarde i zdrewniałe. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Smażymy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę cukinię. W przypadku młodej cukinii nie ma konieczności obierania jej ze skórki i wyciągania gniazd nasiennych. W przypadku dużej cukinii musimy ją obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Następnie na patelnię wyciskamy czosnek. Po usmażeniu zawartość patelni przesypujemy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodajemy curry i tabasco. Gotujemy przez 25 minut aż fasolka szparagowa będzie miękka. Zupę miksujemy blenderem aż powstanie krem. Dodajemy bazylię i pieprz oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy nasz krem i doprawiamy solą. Sól dodajemy na samym końcu gdyż w zależności od kiełbasy krem będzie mniej lub bardziej słony. W razie potrzeby dodajemy również curry. Gdy lubimy pikantne potrawy możemy również dodać więcej chilli lub pieprzu kajeńskiego.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris