Krem z buraków, batatów i pasternaku

Przepis na krem z buraków, batatów i pasternaku

 height=222

Składniki na krem z buraków, batatów i pasternaku

  • 400 g buraków
  • 200 g pasternaku
  • 250 g batatów
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • crème fraîche
  • sól i pieprz

 

Jak zrobić krem z buraków, batatów i pasternaku

Szalotkę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki i podsmażamy w garnku z odrobiną oleju. Do garnka dolewamy bulion i dodajemy obrane i pokrojone w grubszą kostkę buraki, bataty i pasternak. Gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut. Po ugotowaniu miksujemy blenderem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy lub miseczek i dekorujemy crème fraîche.

Opcjonalnie krem z buraków możemy posypać dukkah. Jest to rodzaj posypki pochodzącej z Egiptu Używanej głównie jako przyprawa do pieczywa. Przygotowuje się go z mieszanki sezamu, orzechów i różnego rodzaju przypraw, prażonych razem i zmielonych.

Potrzebujemy: Dukkah

  • 1 łyżkę orzechów laskowych
  • 1 łyżkę sezamu
  • 1 łyżkę nasion słonecznika
  • 1 łyżkę nasion kolendry
  • 1 łyżkę kminku
  • 1 łyżeczkę soli

Wszystkie składniki za wyjątkiem soli prażymy na rozgrzanej i suchej patelni przez 3-4 minuty. Musimy pamiętać o tym, aby przez cały czas prażenia potrząsać patelnią lub mieszać aby nie doprowadzić do przypalenia nasion. Mielimy blenderem i doprawiamy solą. Pamiętajmy o tym, aby nie mielić zbyt długo gdyż nie chodzi nam o to, aby powstała mąka lecz aby w naszym dukkah były widoczne cząstki nasion.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris