Przepis na krem z buraków, batatów i pasternaku
Składniki na krem z buraków, batatów i pasternaku
- 400 g buraków
- 200 g pasternaku
- 250 g batatów
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- 1 łyżka oleju
- crème fraîche
- sól i pieprz
Jak zrobić krem z buraków, batatów i pasternaku
Szalotkę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki i podsmażamy w garnku z odrobiną oleju. Do garnka dolewamy bulion i dodajemy obrane i pokrojone w grubszą kostkę buraki, bataty i pasternak. Gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut. Po ugotowaniu miksujemy blenderem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy lub miseczek i dekorujemy crème fraîche.
Opcjonalnie krem z buraków możemy posypać dukkah. Jest to rodzaj posypki pochodzącej z Egiptu Używanej głównie jako przyprawa do pieczywa. Przygotowuje się go z mieszanki sezamu, orzechów i różnego rodzaju przypraw, prażonych razem i zmielonych.
Potrzebujemy: Dukkah
- 1 łyżkę orzechów laskowych
- 1 łyżkę sezamu
- 1 łyżkę nasion słonecznika
- 1 łyżkę nasion kolendry
- 1 łyżkę kminku
- 1 łyżeczkę soli
Wszystkie składniki za wyjątkiem soli prażymy na rozgrzanej i suchej patelni przez 3-4 minuty. Musimy pamiętać o tym, aby przez cały czas prażenia potrząsać patelnią lub mieszać aby nie doprowadzić do przypalenia nasion. Mielimy blenderem i doprawiamy solą. Pamiętajmy o tym, aby nie mielić zbyt długo gdyż nie chodzi nam o to, aby powstała mąka lecz aby w naszym dukkah były widoczne cząstki nasion.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris