Zupa z kozaków


Przepis na zupę z kozaków

 height=222

Składniki na zupę z kozaków

  • 500 g grzybów kozaków
  • 1,5 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 5-10 łyżek migdałów w płatkach
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz

 

Jak zrobić zupę z kozaków

Pyszne kozaczki czyścimy, myjemy i kroimy. Grzyby smażymy na maśle przez 15-20 minut. Wywar z warzyw doprowadzamy do wrzenia, dodajemy grzyby, pomidory i płatki migdałowe oraz groszek i cebulę. Gotujemy chwilę, doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką, solą i pieprzem. Zostawiamy na chwilę na ogniu, możemy jeszcze doprawić, a jeśli zupa jest za kwaśna, dodać cukier. Czosnek szklimy na maśle. Wlewamy zupę do talerza, ozdabiamy szczypiorkiem i czosnkiem i zajadamy kozaczki.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris