Przepis na zupę z kozaków
Składniki na zupę z kozaków
- 500 g grzybów kozaków
- 1,5 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
- 2 łyżki masła
- 3 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 5-10 łyżek migdałów w płatkach
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 pęczek cebuli dymki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
Jak zrobić zupę z kozaków
Pyszne kozaczki czyścimy, myjemy i kroimy. Grzyby smażymy na maśle przez 15-20 minut. Wywar z warzyw doprowadzamy do wrzenia, dodajemy grzyby, pomidory i płatki migdałowe oraz groszek i cebulę. Gotujemy chwilę, doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką, solą i pieprzem. Zostawiamy na chwilę na ogniu, możemy jeszcze doprawić, a jeśli zupa jest za kwaśna, dodać cukier. Czosnek szklimy na maśle. Wlewamy zupę do talerza, ozdabiamy szczypiorkiem i czosnkiem i zajadamy kozaczki.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris