Zupa z dyni przepis w dwóch wersjach
Przepis na zupę z dyni
Składniki na zupę z dyni
- 1kg dyni
- 1 cebula
- 1 por
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 30 ml gęstej śmietany
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kminku
- pieprz kajeński
- oliwa
- sól, pieprz
Jak zrobić zupę z dyni
Obieramy dynie, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę i pora drobno siekamy i
podsmażamy na oliwie, dodając kminek, imbir i pieprz kajeński. Do lekko zeszklonej cebuli
dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę smażymy często mieszając, po czym
dodajemy pokrojoną dynię. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Następnie przekładamy
wszystko do garnka, zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy. Kiedy warzywa będą już miękkie,
miksujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelaną do miseczek zupę dekorujemy
małym kleksem ze śmietany i posypujemy kajeńskim pieprzem.
Zupa z dyni wersja 2
Składniki na zupę z dyni
- 500 g miąższu z dyni
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 selera
- 1 szklanki mleka kokosowego
- 1 pomarańcza
- 2 ząbki czosnku
- natka kolendry
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru muscavado
- ok. 4 cm imbiru
- sól, pieprz
Jak zrobić zupę z dyni
Miąższ z dyni kroimy w kostkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Marchewki, ziemniaki,
pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, po czym gotujemy w 1,2 l wody.
Podsmażoną dynię łączymy z wywarem warzywnym, dodajemy część wyciśniętego soku z
pomarańczy, starty imbir i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy do uzyskania
miękkości, a następnie zdejmujemy z palnika i wlewamy mleko kokosowe oraz resztę soku z
pomarańczy. Dodajemy do smaku cukier muscavado, po czym całość miksujemy. Doprawiamy solą i
pieprzem, a przed podaniem sypiemy kolendrą.
Photo credit: stu_spivack via Foter.com / CC BY-SA