Zupa z dyni

Zupa z dyni przepis w dwóch wersjach

 

Przepis na zupę z dyni

 height=222

Składniki na zupę z dyni

  • 1kg dyni
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kminku
  • pieprz kajeński
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić zupę z dyni

Obieramy dynie, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę i pora drobno siekamy i
podsmażamy na oliwie, dodając kminek, imbir i pieprz kajeński. Do lekko zeszklonej cebuli
dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę smażymy często mieszając, po czym
dodajemy pokrojoną dynię. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Następnie przekładamy
wszystko do garnka, zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy. Kiedy warzywa będą już miękkie,
miksujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelaną do miseczek zupę dekorujemy
małym kleksem ze śmietany i posypujemy kajeńskim pieprzem.

Zupa z dyni wersja 2

Składniki na zupę z dyni

  • 500 g miąższu z dyni
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 selera
  • 1 szklanki mleka kokosowego
  • 1 pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • natka kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru muscavado
  • ok. 4 cm imbiru
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić zupę z dyni

Miąższ z dyni kroimy w kostkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Marchewki, ziemniaki,
pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, po czym gotujemy w 1,2 l wody.
Podsmażoną dynię łączymy z wywarem warzywnym, dodajemy część wyciśniętego soku z
pomarańczy, starty imbir i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy do uzyskania
miękkości, a następnie zdejmujemy z palnika i wlewamy mleko kokosowe oraz resztę soku z
pomarańczy. Dodajemy do smaku cukier muscavado, po czym całość miksujemy. Doprawiamy solą i
pieprzem, a przed podaniem sypiemy kolendrą.

Photo credit: stu_spivack via Foter.com / CC BY-SA