Nie wszystkie warzywa są towarzyskie wobec siebie

Własny ogród, w którym rosną warzywa posiane i posadzone w glebie tworząc grządki cieszą oko i napawają dumą oraz dostarczają korzyści w postaci plonów. Lecz nie wszyscy mogą pozwolić sobie na taki ogród i tu jest alternatywa, aby zorganizować na wiosnę mały ogródek w donicach i w skrzynkach. Dobrze przygotowany i pielęgnowany również może dać wiele radości i sporo plonów.

Lecz trzeba pamiętać, że rośliny podobnie, jak ludzie też wybierają sobie towarzystwo. I działają na siebie pozytywnie lub odwrotnie, a czasem także neutralnie. Dlatego planując ogródek warto brać pod uwagę ich wymagania i wiedzieć, jakie rośliny są łagodnie do siebie nastawione, jakie są obojętne wobec siebie, a jakie nie nienawidzą swojego sąsiedztwa. Gdy zaniedbamy podczas siania i sadzenia wzajemne relacje warzyw, czyli sympatie i antypatie roślin w stosunku do siebie, to rośliny warzywne będą chorować i ulegać szkodnikom i w efekcie tego będą słabo rosły. Brak wzajemnej sympatii pomiędzy roślinami warzywnymi może skutecznie zablokować ich wzrost i zmniejszyć plony.

I tak na przykład:

– w pobliżu ogrodu nie może rosnąć orzech włoski, gdyż hamuje on rozwój większości roślin

– nie należy również sadzić rzodkiewek i kapusty w pobliżu pomidorów

– groch źle rośnie w pobliżu warzyw cebulowych

– ziemniaki źle wpływają na pomidory i ogórki

– posadzona cebula w pobliżu fasoli także zakłóci jej rozwój

– marchew nie lubi roślin kapustnych

– sałata nie przepada za pietruszką

– pomidorów lepiej nie sadzić obok papryki, gdyż obydwa warzywa należą do tego samego gatunku i szkodniki szybko będą przechodzić z jednej rośliny na drugą

– natomiast seler będzie chronił rośliny kapustne przed bielikiem kapustnikiem

– bazylia chroni ogórki przed mączniakiem prawdziwym

– cebula i por chroni marchew przed połośnicą marchwianką

– cebula pomaga truskawkom zwalczać szarą pleśń

– gorczyca warto gdy rośnie obok grochu, gdyż zapobiega występowaniu pachówki strąkóweczki

– obok warzyw korzennych warto posiać aksamitki, które ograniczą ilość nicieni

– marchew będzie pobudzała do wzrostu pora

– pietruszka poprawi smak pomidorów

– koper odstraszy szkodniki od marchwi, ogórka, sałaty i cebuli

– mięta zniechęci mrówki i bielinki

Podsumowując

Aby zapobiec negatywnemu i wzajemnemu działaniu na siebie roślin warzywnych, a wzmóc pozytywny ich wpływ na siebie, to trzeba dokładnie zaplanować zasiew, aby nie siać i nie sadzić w sąsiedztwie roślin należących do tej samej rodziny botanicznej, albo warzyw nie lubiących swojego towarzystwa. Najlepiej rozrysować wszystko na kartce papieru z dokładnym uwzględnieniem powyższych informacji. Do gleby zewnętrznej i tak wydzielane są z głębokości różne związki chemiczne, które blokują wzrost roślin i sprawiają, że rośliny są pośrednimi żywicielami dla szkodników i chorób roślin. Wobec tego nie ma potrzeby, aby poprzez niewłaściwe posianie i posadzenie warzyw jeszcze bardziej im szkodzić. W końcu to od ich wzrostu i urodzaju zależy nasza kuchnia i nasze oszczędności płynące z urodzajnego warzywnika, bo co zerwiemy w swoim ogródku, to tego już nie musimy kupić.