Zupa rybno-koperkowa

Przepis na zupę rybno-koperkową

 height=222

Składniki na zupę rybno-koperkową

  • Ryby świeże lub filety – około 1 kg
  • 2 litry wywaru lub wody
  • 1/2 szklanka ryżu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanka ryżu
  • 1 śmietana
  • koperek
  • sól
  • pieprz

 

Jak zrobić zupę rybno-koperkową

Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Filety myjemy, skrapiamy cytryną i kroimy w kostkę. Do wrzącego wywaru wrzucamy ryby i gotujemy około 3-4 minut. Koperek myjemy i siekamy a następnie wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez kilkanaście sekund. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do zupy ugotowany wcześniej ryż.
W miseczce hartujemy śmietanę i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.