Zupa cebulowa

Przepisy na zupę cebulową w dwóch wersjach

Przepis na zupę cebulową wersja 1

 height=222

Składniki na zupę cebulową

  • 4 duże cebule
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • pieprz czarny i kilka ziarenek pieprzu kolorowego
  • olej
  • ser żółty do podania
  • 4 kromki pieczywa

 

Jak zrobić zupę cebulową

Umytą i pokrojoną włoszczyznę zalewamy około 1,5 l wody, dodajemy ziarenka pieprzu kolorowego, liść laurowy i gotujemy do momentu gdy warzywa będą miękkie. Wówczas odcedzamy wywar warzywny. Cebulę obieramy i kroimy. Dzielimy na dwie części, jedną z nich dodajemy do patelni z rozpuszczonym masłem. Cebulę podsmażamy, aż będzie szklista. Do gotowego wywaru warzywnego wrzucamy podsmażoną cebulę i pozostałą odłożoną część. Przyprawiamy pieprzem czarnym i gotujemy. Pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na oleju, mieszając do momentu aż będzie chrupiący. Zupę podajemy w miseczkach wraz z grzankami. Można również posypać startym serem żółtym.

Przepis na zupę cebulową wersja 2

Składniki na zupę cebulową

  • 1kg cebuli
  • 1l warzywnego wywaru
  • 100 ml koniaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • 50 g masła
  • 5 kromek bagietki
  • sól, pieprz
  • szczypiorek (opcjonalnie do dekoracji)

 

Jak zrobić zupę cebulową

Obraną i pokrojoną w plasterki cebulę smażymy na rozpuszczonym maśle. Gdy cebula będzie lekko zeszklona łączymy z warzywnym wywarem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu gdy cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku i dolewamy koniak. W piekarniku lub tosterze przygotowujemy z bagietki grzanki. Gotową zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, a na wierzchu posypujemy grzankami i startym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika z funkcją grzania od góry i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris