Przepisy na zupę cebulową w dwóch wersjach
Przepis na zupę cebulową wersja 1
Składniki na zupę cebulową
- 4 duże cebule
- pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- pieprz czarny i kilka ziarenek pieprzu kolorowego
- olej
- ser żółty do podania
- 4 kromki pieczywa
Jak zrobić zupę cebulową
Umytą i pokrojoną włoszczyznę zalewamy około 1,5 l wody, dodajemy ziarenka pieprzu kolorowego, liść laurowy i gotujemy do momentu gdy warzywa będą miękkie. Wówczas odcedzamy wywar warzywny. Cebulę obieramy i kroimy. Dzielimy na dwie części, jedną z nich dodajemy do patelni z rozpuszczonym masłem. Cebulę podsmażamy, aż będzie szklista. Do gotowego wywaru warzywnego wrzucamy podsmażoną cebulę i pozostałą odłożoną część. Przyprawiamy pieprzem czarnym i gotujemy. Pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na oleju, mieszając do momentu aż będzie chrupiący. Zupę podajemy w miseczkach wraz z grzankami. Można również posypać startym serem żółtym.
Przepis na zupę cebulową wersja 2
Składniki na zupę cebulową
- 1kg cebuli
- 1l warzywnego wywaru
- 100 ml koniaku
- 4 ząbki czosnku
- 150 g żółtego sera
- 50 g masła
- 5 kromek bagietki
- sól, pieprz
- szczypiorek (opcjonalnie do dekoracji)
Jak zrobić zupę cebulową
Obraną i pokrojoną w plasterki cebulę smażymy na rozpuszczonym maśle. Gdy cebula będzie lekko zeszklona łączymy z warzywnym wywarem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu gdy cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku i dolewamy koniak. W piekarniku lub tosterze przygotowujemy z bagietki grzanki. Gotową zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, a na wierzchu posypujemy grzankami i startym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika z funkcją grzania od góry i zapiekamy, aż ser się rozpuści.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris