Przepis na ziemniaki pieczone z tymiankiem i czosnkiem
Składniki na ziemniaki pieczone z tymiankiem i czosnkiem
- 0,5 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
- 1 czerwona cebula
- 5 nieobranych ząbków czosnku
- 5 gałązek świeżego tymianku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić ziemniaki pieczone z tymiankiem i czosnkiem
Młode ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy). Możemy również użyć starych ziemniaków lecz wówczas musimy je obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki gdy są duże. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na blaszce umieszczamy ziemniaki, cebulę i czosnek. Dodajemy tymianek, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Możemy również wszystkie składniki umieścić i wymieszać w foliowym worku. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris