Makaron z pieczarkami tymiankowymi

Przepis na makaron z pieczarkami tymiankowymi

Składniki na makaron z pieczarkami tymiankowymi

  • 225 g pieczarek
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • listki z 4 gałązek świeżego tymianku
  • makaron (linguine lub spaghetti)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • pieprz

 

Jak zrobić makaron z pieczarkami tymiankowymi

Pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy do miseczki. Zalewamy je oliwą z oliwek, dodajemy sok i skórkę z cytryny, czosnek i tymianek. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki Nigelli jest sok z całej cytryny, jednak dla mnie był to zbyt kwaśny sos, więc gotując następnym razem zmniejszyłam ilość soku do połówki cytryny. Warto dodać świeży tymianek, nadaje cudownego aromatu. Jeśli jednak nie mamy świeżego możemy zastąpić go łyżeczką suszonego tymianku. Pieczarki zostawiamy w tej cudownej zalewie i gotujemy makaron. PO ugotowaniu wrzucamy makaron do pieczarek, wszystko razem mieszając. Przekładamy na talerz posypując parmezanem, natką z pietruszki i pieprzem. I gotowe – udanego odkrywania aromatów.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris