Poznaj tortellini – tradycyjne włoskie pierożki

poznaj-tortellini-tradycyjne-wloskie-pierozki

Włoska kuchnia zaskakuje bogatym smakiem i różnorodnością potraw. Chociaż kojarzy się przede wszystkim z popularną pizzą, do której Włosi mają duży sentyment, to jednak to nie jedyny specjał, jaki oferuje ten kraj. Równie wspaniałe w smaku są wywodzące się z Włoch makarony oraz pierożki. Jakie są najpopularniejsze przekąski tego typu prosto ze słonecznych Włoch? Tortellini! Sprawdź, dlaczego tak często pojawiają się na talerzach smakoszy.

Czym dokładnie są tortellini?

Tortellini to niezwykle popularne włoskie pierożki. W zależności od ich typu można wybrać jeden z trzech rodzajów nadzienia. Wyróżnia się tutaj:

  • mięso,
  • ser,
  • grzyby.

Specjalista z restauracji Pizzeria Bazylia zauważa: Tortellini serwowane są najczęściej z sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów i są przyprószone świeżo startym serem – zazwyczaj wykorzystuje się parmezan. Legenda głosi, że tortellini powstały w regionie Emilia, a inspiracją do ich stworzenia był pępek Lucrezii Borgia. Gospodarz karczmy, w której się zatrzymała, podglądał ją przez dziurkę od klucza, jednak w słabym świetle świec dostrzegł tylko pępek. Na jego wzór stworzył tej nocy właśnie tortellini – dodaje.

Z powstaniem tortellini związana jest również inna legenda. Według niej inspiracją do stworzenia charakterystycznego pierożka był pępek bogini Wenus. Pod postacią człowieka przebywała ona wraz z Jowiszem na terenie jednej z bolońskich karczm. Ostatnia przypowieść głosi natomiast, że tortellini powstało dzięki służbie, która zbierała resztki ze stołów, zawijała je w makaron i piekła.

W jaki sposób przygotowuje się tradycyjne włoskie tortellini?

Tortellini powstają na bazie standardowego ciasta makaronowego. W jego składzie znajdują się takie składniki jak:

  • jajka,
  • sól,
  • woda.

Przygotowane, rozwałkowane oraz pokrojone odpowiednio ciasto nadziewa się wybranym farszem. Możliwe jest wykorzystanie innych produktów niż te typowo włoskie. Tortellini smakują jednak doskonale, kiedy w środku znajduje się szynka, parmezan lub mozzarella. Pierożki mogą być podawane razem z bulionem wołowym lub tradycyjnym rosołem. Restauracje serwują je również w połączeniu z różnego rodzaju sosami, między innymi śmietanowym.

Dlaczego warto spróbować tortellini?

Włoskie tortellini to niezwykle delikatne oraz smaczne danie. Pierożki przygotowane przez doświadczonego szefa kuchni zachwycają delikatnością cienkiego ciasta oraz wspaniale doprawionym farszem. Na potrzeby rodzimego rynku coraz częściej tortellini serwuje się w różnych wariantach, nie tylko typowo włoskich. Jedną z popularnych form podania dania jest między innymi nadzienie z ricotty oraz świeżego szpinaku.

Tortellini powinien przygotowywać doświadczony szef kuchni, który wie, jakie proporcje dobrać, aby przygotowane ciasto było delikatne i dało się z niego formować niewielkie, zawinięte końcami do środka pierożki. Wyczucie smaku pozwala także na dobranie odpowiedniego farszu, który zachwyci podniebienie każdego smakosza.