Ziemniaki gotowane po żydowsku

Przepis na ziemniaki gotowane po żydowsku

 height=222

Składniki na ziemniaki gotowane po żydowsku

  • ziemniaki (po 2 lub 3 ziemniaki na osobę)
  • 2 marchewki
  • cebula (cebul tyle dla ilu osób gotujemy)
  • mleko
  • woda
  • łyżka masła
  • łyżeczka kminku

 

Jak zrobić ziemniaki gotowane po żydowsku

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 2 lub 3 ziemniaki na jedną osobę. Pamiętajmy o tym, że w garnku ziemniaków może być tylko do połowy jego wysokości. Reszta to powinna być para powstała w trakcie gotowania. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. W zależności od tego na ile osób przygotowujemy ziemniaki do tyle do garnka dodajemy obranych i pokrojonych na ćwiartki cebul. Jeżeli ziemniaki przygotowujemy dla dwóch osób to dodajemy dwie cebule, jeżeli ziemniaki przygotowujemy dla trzech osób, to dodajemy trzy cebule i tak dalej. Następnie dodajemy kminek i dużą łyżkę masła. Całość zalewamy wrzącą wodą i mlekiem tak, aby ziemniaki były w całości przykryte (pół na pół wody i mleka). Oryginalnie ziemniaki powinno się gotować w samym mleku jednak jest to kłopotliwe, ponieważ musimy pilnować, aby nie wykipiało, a poza tym na wierzchu zbiera się kożuch, którego ja nie lubię. Nie solimy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Gdy stwierdzimy, że ziemniaki są już miękkie, solimy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę i odcedzamy. Przed podaniem ziemniaki możemy delikatnie rozgnieść dodając przy tym odrobinę masła i posypujemy szczypiorkiem.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris