Przepis na zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową
Składniki na zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową
- 6-8 ziemniaków
- 30 dkg pieczarek
- cebula
- mała cukinia
- 1 pomidor
- 1 papryka słodka
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 10 dkg żółtego sera (używam oscypka)
- olej
- sól
- pieprz
- tymianek
- oregano
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową
Ziemniaki gotujemy w łupinka a następnie studzimy. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki i smażymy na dość dużym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do pieczarek, zmniejszamy ogień i smażymy przez 2-3 minuty. Czosnek siekamy i dodajemy do pieczarek. Cukinię myjemy i kroimy w 2 centymetrowe słupki i dodajemy do pieczarek. Paprykę myjemy kroimy w kostkę i dodajmy do pieczarek. Sparzonego pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Dodajemy przyprawy i dusimy około 15 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie nakładamy uduszone warzywa i ponownie warstwę ziemniaków. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i zalewamy naszą zapiekankę. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy wierzch zapiekanki. Całość wstawiamy na 45 minut do pieca nagrzanego do 18- stopni.