Przepis na zapiekankę z fasolki i ziemniaków
Składniki na zapiekankę z fasolki i ziemniaków
Sos
- 2-3 pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 ostra papryczka lub pasta paprykowa
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- suszone oregano
- sól
- cukier
- oliwa
Zapiekanka
- 6-8 ziemniaków
- 60-70 dkg fasolki
- żółty ser (wybieramy według upodobań)
Jak zrobić zapiekankę z fasolki i ziemniaków
SOS
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Po 2-3 minutach dodajemy posiekany czosnek. Smażymy około 1 minuty i dodajemy odrobinę cukru oraz koncentrat pomidorowy. Chwilę smażymy. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Papryczkę kroimy na cienkie paseczki o dodajemy do sosu. Dodajemy sól oraz oregano i dusimy bez przykrycia około 10-15 minut.
ZAPIEKANKA
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą się rozpaść. Fasolkę myjemy, kroimy na kawałki 2-3 cm i gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie około 8-10 minut. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na spodzie plastry ziemniaków. Ziemniaki polewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowy. Na sosie układamy ugotowaną fasolkę. Żółty ser ścieramy na tarce i posypujemy zapiekankę. Ilość sera należy dostosować do upodobań. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni pieca i pieczemy około 25 minut. Podajemy na gorąco.