Przepis na zapiekankę rybną
Składniki na zapiekankę rybną
- 1/2 kg filetów z dorsza lub morszczuka
- 450g mieszanki mrożonych warzyw (marchew, brokuły, kukurydza, papryka, cebula, fasola szparagowa)
- 1 szklanka ryżu białego
- 200 g śmietany 18%
- 20 dag żółtego sera
- 3 jajka
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka sosu sojowego
- mąka
- olej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
Jak zrobić zapiekankę rybną
Filety rybne przyprawiamy solą i pieprzem, po czym panierujemy w roztrzepanych dwóch jajkach i mące. Filety w panierce układamy porcjami na rozgrzanym oleju, smażymy po kilka minut z każdej strony. W osolonej wodzie gotujemy na sypko ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odsączamy na sitku. W oddzielnym naczyniu rozgrzewamy oliwę i smażymy na pół twardo mrożone warzywa, dodając sos sojowy. Dno i boki naczynia żaroodpornego naczynia smarujemy masłem i układamy warstwami ugotowany ryż, usmażone filety rybne i warzywa. Śmietanę mieszamy z roztrzepanym jajkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Starty żółty ser wraz z bazylią sypiemy na wierzch zapiekanki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C (pieczemy do momentu gdy ser się rozpuści i stworzy złocistą skórkę).
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris