Przepis na vol-au-vent z awokado
Składniki na vol-au-vent z awokado
- opakowanie ciasta francuskiego
- żółtko z jednego jajka
Pasta z awokado:
- dojrzałe awokado
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wszystko miksujemy blenderem i voila!
Pasta serowa:
przepis na tą pastę znajdziecie TUTAJ.
Jak zrobić vol-au-vent z awokado
Na jedno vol-au-vent potrzebujemy dwie wycięte formy; jedna w całości, a druga z wyciętym kółkiem w środku. A więc w zależności jaki kształt chcesz osiągnąć wytnij je podwójnie z ciasta i w co drugim wytnij małe koło. Po wycięciu z ciasta naszych kwiatuszków smarujemy je roztrzepanym jajkiem i nakładamy na siebie, tak aby forma z wyciętym kółkiem była na górze. Całość układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 15 minut, aby się ponownie schłodziły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy je około 15 minut, aż uzyskają złotawy kolor. Moja rada: ustawcie czas na pieczenie na 10 minut i sprawdźcie jak się ma ciasto, zawsze można krócej piec lub zmniejszyć temperaturę do 180 stopnie. Pod koniec pieczenia ciasto łatwo spalić. Gdy nasze vol-au-vent jest już upieczone i ostudzone możemy rozpocząć wypełnianie nadzieniem. Proponujemy pastę z awokado z pastą z kremowym serem udekorowane koperkiem. Zachęcamy jednak do eksperymentów. Zrób nadzienie takie jak lubisz!
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris