Orzechy arachidowe, popularnie zwane także ziemnymi, stanowią jeden z najważniejszych składników past, które można samodzielnie przygotować w domu. Przysmak ten pochodzi z Ameryki Południowej. Pierwsze uprawy orzeszków arachidowych pojawiły się na przełomie 3. i 2. tysiąclecia p.n.e. Dziś orzeszki ziemne są powszechnie wykorzystywane do produkcji różnego rodzaju past stanowiących idealną i niezwykle pożywną przekąskę.
Właściwości orzeszków arachidowych
Popularne fistaszki i pasty orzechowe z nich wykonane to bardzo odżywcze elementy diety. Tak naprawdę orzechy ziemne zaliczane są do roślin z rodziny bobowatych, czyli strączkowych. Niezależnie od tego, jak je nazwiemy, spożywając orzeszki ziemne, dostarczamy organizmowi niezbędne kwasy tłuszczowe. Są także źródłem potasu, wapnia, magnezu oraz witaminy B. Taki skład bardzo dobrze reguluje pracę układu nerwowego. Na uwagę zasługuje także wysoki poziom białka, dlatego pasty dodają dużo energii zwłaszcza osobom, które często i dużo ćwiczą. Naturalne pasty orzechowe stanowią zatem idealny element diety kulturystów oraz sportowców. Warto przy tym pamiętać, że spożywanie orzeszków ziemnych przez osoby z alergiami pokarmowymi nie jest dobrym pomysłem.
Zdrowe pasty i masła orzechowe z orzeszków arachidowych
Najpopularniejszym przysmakiem wykonanym z orzechów arachidowych jest masło orzechowe, które bardzo upodobali sobie Amerykanie. Rosnąca świadomość polskiego społeczeństwa sprawia, że coraz więcej osób sięga po ten smakołyk. Specjaliści ze sklepu ze zdrową żywnością Nutura podkreślają, że nie każda pasta orzechowa wpływa pozytywnie na organizm człowieka:
Poszukując idealnego masła orzechowego warto zwrócić uwagę na skład produktu. Wiele past powszechnie dostępnych w sklepach zawiera mnóstwo spulchniaczy, emulgatorów, chemicznych barwników, które mają podnieść walory smakowe i wizualne pożywienia. Jeśli chcemy naprawdę zadbać o własny organizm, warto kupić masło orzechowe pozbawione wszelkich ulepszaczy i skomponowane ze starannie wyselekcjonowanych gatunków orzechów. Najlepsza pasta orzechowa powinna zawierać 100% orzechów. Może zawierać także zdrowe dodatki, takie jak cynamon, rodzynki czy wiórki kokosowe, nadające paście ciekawy smak.
Dlaczego z orzechów arachidowych wyrabia się pasty i masła?
Pierwotnie masła orzechowe powstały dla osób bezzębnych, które nie mogły jeść ulubionej przekąski. Dzisiaj pasty te stanowią podstawę wielu dań. Orzechy arachidowe oprócz wielu wartości odżywczych wyróżniają się niezwykłymi walorami smakowymi, dlatego często dodaje się je do różnych dań także w postaci zmielonych past.
Można je zwyczajnie połączyć z chlebem lub dodać do deserów. Warto także wspomnieć, że orzeszki ziemne idealnie komponują się z różnymi dodatkami, o czym nie zapominają szefowie kuchni. Dużą popularnością cieszą się pasty z orzechowe połączone z cynamonem, chilli, kokosem czy pistacjami. Idealnie smakują z soczystymi i słodkimi truskawkami. Orzechy ziemne można w bardzo prosty sposób zmielić i nadać im odpowiednią konsystencję. Niektóre masła są całkowicie gładkie, inne zawierają posiekane większe kawałki orzechów.