Przepis na chipsy tortilla z mięsem mielonym i serem
Składniki na chipsy tortilla z mięsem mielonym i serem
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 łyżki masła
- 2 ząabki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/4 filiżanki wody i 1 łyżeczko sosu sojowego lub 1/4 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta mielonej chilli
- 2 łyżki sosu salsa lub przecieru pomidorowego (ewentualnie 4 łyżki rozdrobnionych pomidorów z puszki)
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- 1 opakowanie chipsów tortilla
- żółty starty ser
Jak zrobić chipsy tortilla z mięsem mielonym i serem
Mięso mielone podsmażamy na maśle i po usmażeniu dodajemy czosnek, przyprawy, sos sojowy, salsę i wodę. Podsmażamy jeszcze przez kilka minut dokładnie mieszając aby przyprawy połączyły się z mięsem, a woda odparowała. Mięso odstawiamy do przestudzenia, gdyż wtedy łatwiej nam będzie nakładać je na chipsy. Na każdego chipsa nakładamy łyżeczką mięso mielone i tak przygotowane chipsy układamy na blaszce. Następnie każdego chipsa posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 160°C. Podajemy na zimno.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris