Chipsy tortilla z mięsem mielonym i serem

Przepis na chipsy tortilla z mięsem mielonym i serem

 height=222

Składniki na chipsy tortilla z mięsem mielonym i serem

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząabki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 filiżanki wody i 1 łyżeczko sosu sojowego lub 1/4 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta mielonej chilli
  • 2 łyżki sosu salsa lub przecieru pomidorowego (ewentualnie 4 łyżki rozdrobnionych pomidorów z puszki)
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 1 opakowanie chipsów tortilla
  • żółty starty ser

 

Jak zrobić chipsy tortilla z mięsem mielonym i serem

Mięso mielone podsmażamy na maśle i po usmażeniu dodajemy czosnek, przyprawy, sos sojowy, salsę i wodę. Podsmażamy jeszcze przez kilka minut dokładnie mieszając aby przyprawy połączyły się z mięsem, a woda odparowała. Mięso odstawiamy do przestudzenia, gdyż wtedy łatwiej nam będzie nakładać je na chipsy. Na każdego chipsa nakładamy łyżeczką mięso mielone i tak przygotowane chipsy układamy na blaszce. Następnie każdego chipsa posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 160°C. Podajemy na zimno.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris