Chilli con carne to prawdziwa klasyka kuchni Tex-Mex, która szturmuje restauracje na całym świecie. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż ta potrawa potrafi wręcz zachwycić bogactwem oferowanych przez siebie aromatów – z jednej strony mamy w niej ciężkie, czekoladowo-kawowe nuty, z drugiej obecna w potrawie kolendra potrafi zapewnić nam wspaniałe orzeźwienie. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przyrządzić tę meksykański klasyk – zapraszamy do poniższego przepisu!
Chilli con carne – wołowina, czekolada, kawa i chilli na jednym talerzu
Chilli con carne to danie, którego bez wątpienia powinien spróbować każdy. To obok burrito sztandarowe danie kuchni Tex-Mex, które łączy wszystkie jej walory na jednym talerzu. W tej potrawie znajdziemy wszystko – goryczkę czekolady, charakterystyczny smak wołowiny, orzeźwiającą limonkę i dodatkową ostrą nutę, wywołaną papryką chilli.
Z jakiego mięsa zrobić chilli con carne? Odpowiedź może być tylko jedna – z wołowiny! Smak tego mięsa idealnie współgra z innymi nutami występującymi w tej potrawie i postawienie na dobrej jakości wołowinę pozwoli nam na przyrządzenie bardzo aromatycznego i sycącego dania. Rodzaj mięsa, na jaki warto postawić w tym wypadku, to karkówka lub łopatka – zawarty w nich tłuszcz świetnie wzbogaci nasz sos.
Składniki
Do przygotowania aromatycznego chilli con carne będą potrzebne:
- kilogram mielonej wołowiny;
- dwie duże cebule;
- puszka kukurydzy;
- puszka fasoli czerwonej;
- puszka krojonych pomidorów;
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego;
- kilka kostek gorzkiej czekolady;
- 200 mililitrów gorzkiej, mocnej kawy;
- garść liści kolendry;
- sok z limonki;
- papryka chilli do smaku;
- przyprawy – papryka słodka, pieprz, sól, kmin rzymski.
Chilli con carne – przepis
Mając przygotowane wszystkie składniki, możemy zabierać się do dzieła. W jaki sposób przyrządzić chilli con carne?
- Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Kiedy cebula się zeszkli, możemy dodać do niej wołowinę. Smażymy całość około dziesięciu minut na małym ogniu, do momentu, aż mięso będzie odpowiednio upieczone.
- Na tym etapie możemy wykonać pewną sztuczkę, jeśli zależy nam na gładkiej strukturze sosu. Żeby pozbyć się mięsnych grudek, możemy ugnieść składniki na patelni za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Do mięsa dodajemy pokrojony czosnek i paprykę chilli i smażymy przez chwilę.
- Wlewamy na patelnię kawę oraz wrzucamy kilka małych kostek gorzkiej czekolady. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, do momentu, kiedy cała kawa zniknie, a czekolada się rozpuści.
- Po odparowaniu kawy możemy wrzucić na naszą patelnię resztę składników – pomidory, kukurydzę i fasolę, dodać przyprawy i zaprawić całość koncentratem. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego trochę wody, pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzać – chilli con carne z definicji powinno być gęste i treściwe.
- Nasza potrawa powinna dusić się przez około godzinę – pozwoli to na dokładne połączenie i rozwinięcie się wszystkich aromatów.
- Na sam koniec gotowania wrzucamy do sosu poszatkowane liście kolendry.
- Gotowe! Nasze aromatyczne chilli con carne możemy podawać z ryżem, pieczywem lub tortillą.