Chilli con carne – pomysł na wołowinę z meksykańskim sznytem

Chilli con carne – pomysł na wołowinę z meksykańskim sznytem

Chilli con carne to prawdziwa klasyka kuchni Tex-Mex, która szturmuje restauracje na całym świecie. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż ta potrawa potrafi wręcz zachwycić bogactwem oferowanych przez siebie aromatów – z jednej strony mamy w niej ciężkie, czekoladowo-kawowe nuty, z drugiej obecna w potrawie kolendra potrafi zapewnić nam wspaniałe orzeźwienie. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przyrządzić tę meksykański klasyk – zapraszamy do poniższego przepisu!

Chilli con carne – wołowina, czekolada, kawa i chilli na jednym talerzu

Chilli con carne to danie, którego bez wątpienia powinien spróbować każdy. To obok burrito sztandarowe danie kuchni Tex-Mex, które łączy wszystkie jej walory na jednym talerzu. W tej potrawie znajdziemy wszystko – goryczkę czekolady, charakterystyczny smak wołowiny, orzeźwiającą limonkę i dodatkową ostrą nutę, wywołaną papryką chilli.

Z jakiego mięsa zrobić chilli con carne? Odpowiedź może być tylko jedna – z wołowiny! Smak tego mięsa idealnie współgra z innymi nutami występującymi w tej potrawie i postawienie na dobrej jakości wołowinę pozwoli nam na przyrządzenie bardzo aromatycznego i sycącego dania. Rodzaj mięsa, na jaki warto postawić w tym wypadku, to karkówka lub łopatka – zawarty w nich tłuszcz świetnie wzbogaci nasz sos.

Składniki

Do przygotowania aromatycznego chilli con carne będą potrzebne:

  • kilogram mielonej wołowiny;
  • dwie duże cebule;
  • puszka kukurydzy;
  • puszka fasoli czerwonej;
  • puszka krojonych pomidorów;
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego;
  • kilka kostek gorzkiej czekolady;
  • 200 mililitrów gorzkiej, mocnej kawy;
  • garść liści kolendry;
  • sok z limonki;
  • papryka chilli do smaku;
  • przyprawy – papryka słodka, pieprz, sól, kmin rzymski.

Chilli con carne – przepis

Mając przygotowane wszystkie składniki, możemy zabierać się do dzieła. W jaki sposób przyrządzić chilli con carne?

  1. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  2. Kiedy cebula się zeszkli, możemy dodać do niej wołowinę. Smażymy całość około dziesięciu minut na małym ogniu, do momentu, aż mięso będzie odpowiednio upieczone.
  3. Na tym etapie możemy wykonać pewną sztuczkę, jeśli zależy nam na gładkiej strukturze sosu. Żeby pozbyć się mięsnych grudek, możemy ugnieść składniki na patelni za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  4. Do mięsa dodajemy pokrojony czosnek i paprykę chilli i smażymy przez chwilę.
  5. Wlewamy na patelnię kawę oraz wrzucamy kilka małych kostek gorzkiej czekolady. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, do momentu, kiedy cała kawa zniknie, a czekolada się rozpuści.
  6. Po odparowaniu kawy możemy wrzucić na naszą patelnię resztę składników – pomidory, kukurydzę i fasolę, dodać przyprawy i zaprawić całość koncentratem. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego trochę wody, pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzać – chilli con carne z definicji powinno być gęste i treściwe.
  7. Nasza potrawa powinna dusić się przez około godzinę – pozwoli to na dokładne połączenie i rozwinięcie się wszystkich aromatów.
  8. Na sam koniec gotowania wrzucamy do sosu poszatkowane liście kolendry.
  9. Gotowe! Nasze aromatyczne chilli con carne możemy podawać z ryżem, pieczywem lub tortillą.