Tureckie Gozleme z warzywami

Przepis na tureckie chlebki gozleme z pikantnymi warzywami

 height=222

Składniki na tureckie chlebki gozleme z pikantnymi warzywami

  • 300g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży (lub ok. 5g suszonych)
  • 90ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 marchewka
  • 2 małe cebule
  • pół papryki czerwonej
  • pomidory w puszce (użyłam domowych ze słoika)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
  • 200g śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ziołowy

 

Jak zrobić tureckie chlebki gozleme z pikantnymi warzywami

Do miski wsypać mąkę i sól, w połowie ciepłej wody (nie może być za gorąca, około 30-40°C) rozrobić drożdże, przelać do miski i zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodać pozostałą wodę, aż do uzyskania zwartego, sprężystego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oleju. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, na około 40 minut, do wyrośnięcia.

Farsz: Warzywa umyć i obrać, cebulę posiekać, marchewkę pokroić w talarki, a paprykę w niewielkie paseczki. Na patelnię wrzucić cebulę i marchewkę, posypać szczyptą soli, pieprzem i papryką w proszku, podsmażać na średnim ogniu, przez około 5 minut, następnie dodać paprykę i co jakiś czas mieszając, dusić przez kolejne 5 minut. Dodać pomidory, najlepiej z jak najmniejszą ilością soku. Smażyć aż wszystkie warzywa będą miękkie, a cały sok z pomidorów odparuje. Przestudzić.

Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 6 równych części. Rozwałkować je na prostokąty o wymiarach ok. 30x20cm i grubości 4-5mm. Na środek każdego prostokąta nałożyć farsz, a brzegi ciasta zlepić ze sobą (podobnie jak w pierogach, tylko z zachowaniem prostokątnego kształtu).

Patelnię (u mnie grillowa) posmarować olejem, rozgrzać na średnim ogniu, na gorącą patelnię delikatnie przełożyć chlebki i smażyć je przez około 2-3 minuty z każdej strony.

Sos czosnkowy:W kubeczku wymieszać śmietanę z posiekanym czosnkiem i przyprawami.

Gozleme podawać z sosem czosnkowym. Chlebki zachowują świeżość również na drugi dzień.