Przepis na tureckie chlebki gozleme z pikantnymi warzywami
Składniki na tureckie chlebki gozleme z pikantnymi warzywami
- 300g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży (lub ok. 5g suszonych)
- 90ml ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 marchewka
- 2 małe cebule
- pół papryki czerwonej
- pomidory w puszce (użyłam domowych ze słoika)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
- 200g śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz ziołowy
Jak zrobić tureckie chlebki gozleme z pikantnymi warzywami
Do miski wsypać mąkę i sól, w połowie ciepłej wody (nie może być za gorąca, około 30-40°C) rozrobić drożdże, przelać do miski i zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodać pozostałą wodę, aż do uzyskania zwartego, sprężystego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oleju. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, na około 40 minut, do wyrośnięcia.
Farsz: Warzywa umyć i obrać, cebulę posiekać, marchewkę pokroić w talarki, a paprykę w niewielkie paseczki. Na patelnię wrzucić cebulę i marchewkę, posypać szczyptą soli, pieprzem i papryką w proszku, podsmażać na średnim ogniu, przez około 5 minut, następnie dodać paprykę i co jakiś czas mieszając, dusić przez kolejne 5 minut. Dodać pomidory, najlepiej z jak najmniejszą ilością soku. Smażyć aż wszystkie warzywa będą miękkie, a cały sok z pomidorów odparuje. Przestudzić.
Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 6 równych części. Rozwałkować je na prostokąty o wymiarach ok. 30x20cm i grubości 4-5mm. Na środek każdego prostokąta nałożyć farsz, a brzegi ciasta zlepić ze sobą (podobnie jak w pierogach, tylko z zachowaniem prostokątnego kształtu).
Patelnię (u mnie grillowa) posmarować olejem, rozgrzać na średnim ogniu, na gorącą patelnię delikatnie przełożyć chlebki i smażyć je przez około 2-3 minuty z każdej strony.
Sos czosnkowy:W kubeczku wymieszać śmietanę z posiekanym czosnkiem i przyprawami.
Gozleme podawać z sosem czosnkowym. Chlebki zachowują świeżość również na drugi dzień.