Przepis na tartę pieczarkowo-warzywna
Składniki na tartę pieczarkowo-warzywna
Ciasto
- 1 szklanka mąki
- pół paczki masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 żółtko
- sól
Farsz
- 30 dkg pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor bez skóry
- 1 cukinia
- 2 jajka
- kilka oliwek
- sól
- pieprz
- olej
- zielona pietruszka
Jak zrobić tartę pieczarkowo-warzywna
• Na stolnicę wsypujemy 1 szklankę mąki.
• Dodajemy masło i dzielimy nożem na małe kawałki jednocześnie mieszając z mąką.
• Dodajemy żółtko, śmietanę, odrobinę soli i majeranek i szybko zagniatamy ciasto.
• Zagniecione ciasto odstawiamy do lodówki.
• Pieczarki obieramy. Kapelusze kroimy na ćwiartki a nóżki na połowy wzdłuż. Smażymy na dość silnym ogniu.
• Cebulę obieramy i kroimy w talarki a następnie dodajemy do pieczarek i zmniejszamy ogień. Smażymy około 3 minut.
• Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy na 2-3 cm słupki. Dodajemy do pieczarek i chwilę dusimy.
• Paprykę myjemy i kroimy n paski oraz dodajemy na patelnię.
• Pomidora bez skóry kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Dodajemy sól, pieprz oraz kilka oliwek i dusimy około 10 minut.
• Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.
• Po usmażeniu studzimy.
• Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy do odpowiedniej wielkości.
• Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Jeśli używamy formy silikonowej nie musimy jej smarować tłuszczem.
• Ciasto wkładamy do formy i dokładnie dopasowujemy, następnie nakłuwamy spód widelcem.
• Jajka rozbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy odrobinę soli i wlewamy do pieczarek z warzywami. Dokładnie mieszamy. Całość wlewamy na ciasto.
• Wkładamy do pieca rozgrzanego do 18- stopni na około 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od grubości tarty.