Sushi nigri z łososiem

Przepis na sushi nigri z łososiem

 height=222

Składniki na sushi nigri z łososiem

      • ryż
      • 5 pasków o szerokości 1cm pociętych z arkusza wodorostów nori
      • 5 paseczków wędzonego łososia
      • sos sojowy
      • wasabi
      • imbir marynowany

     

    Jak zrobić sushi nigri z łososiem

    Nabrać łyżkę ryżu, uformować z niego owalną, ścisłą grudkę, wielkości ok. 2cmx3cm.

    Z plastrów łososia wyciąć paseczki pasujące rozmiarem do grudek ryżu. Kłaść je na ryżu, całość otoczyć w poprzek paskiem nori.

    Podać na dużym, wspólnym dla wszystkich talerzu. Gdy będziecie jeść to sushi pamiętajcie, że należy maczać je w sosie sojowym od strony ryby, ponieważ gdy zamoczycie ryż, może się on rozpaść.