Przepis na sushi maki z tuńczykiem
Składniki na sushi maki z tuńczykiem
- ryż
- 1 płat sprasowanych wodorostów nori
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- bambusowa mata do skręcania sushi
- ostry nóż
- sos sojowy
- wasabi
- imbir marynowany
Jak zrobić sushi maki z tuńczykiem
Przygotować stanowisko do pracy, rozłożyć bambusową matkę, a na nią położyć pojedynczy arkusz wodorostów nori. Arkusze są prostokątne, układamy je na macie tak, aby skręcać krótszy rozmiar.
Na całym arkuszu, aż po brzagi, rozkładamy ryż, dobrze się to robi zwilżoną w zimnej wodzie łyżką lub palcami. Nie należy rozkładać zbyt grubej warstwy ryżu. Na środku rozkładamy pasek lekko rozdrobnionego tuńczyka.
Przechodzimy do zawijania sushi. Robimy to zakładając jedną stronę na farsz przy pomocy bambusowej maty. Należy nieco docisnąć, aby ryż dobrze przylegał do ryby i aby nasze sushi nie rozpadło się po pokrojeniu. Następnie przykładamy drugi bok akrusza na środek i ponownie dociskamy. Otrzymaliśmy rolkę sushi gotową do pokrojenia.
Rolkę sushi kroimy ostrym nożem, który po każdym cięciu należy przetrzeć wilgotną ściereczką, aby cięcia były czyste. Kawałki sushi powinny być grubości ok. 1,5cm. Krańcowe kawałki odkładamy, ponieważ z reguły nie wyglądają zbyt elegancko. Sushi podajemy na dużym, wspólnym dla wszystkich talerzu.
Każdy jedzący sushi powinien dostać mały talerzyk lub miseczkę na sos sojowy i wasabi, w których będzie maczał kawałki sushi tuż przed zjedzeniem. Kawałki można jeść w zależności od Waszych umiejętności: pałeczkami lub rękami (wystrzegajcie się sztućców!! :)). Marynowany imbir powinno się jeść pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi w celu oczyszczenia kubek smakowych.