Przepis na sushi maki z szynką
Składniki na sushi maki z szynką
- ryż przygotowany do sushi
- 1 płat sprasowanych wodorostów nori
- 3 plasterki dobrej szynki
- ok. 1/4 świeżego zielonego ogórka
- łyżka majonezu
Jak zrobić sushi maki z szynką
Przygotować farsz: pokroić w kostkę ogórka i szynkę, kawałki tej drugiej mogą być większe, i wymieszać z łyżką majonezu.
Rozłóż matkę bambusową i połóż pojedynczy arkusz nori. Arkusze są prostokątne, układamy je na macie tak, aby skręcać krótszy rozmiar.
Na całym arkuszu, rozkładamy ryż, jeśli zwilżysz palce będzie to łatwiejsze. Na środek kładziemy pasek majonezowej sałatki z szynki i ogórka oraz dodatki, np. sos wasabi. Zwijamy rolkę, a następnie kroimy na kawałki szerokości około 1,5 cm. Sushi podajemy na dużym, wspólnym dla wszystkich talerzu.