Przepis na sos tzatziki
Składniki na sos tzatziki
- 500 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 2 ogórki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku lub świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sos tzatziki
Ogórki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na kilka minut, po czym delikatnie odciskamy miąższ ogórków z wydzielonego soku. Sok wylewamy a do miąższu dodajemy jogurt grecki, sok z cytryny, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy posiekane zioła i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby sos się dobrze schłodził a składniki przegryzły.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris