Śledzie marynowane

Przepis na śledzie marynowane

 height=222

Składniki na śledzie marynowane

  • 8 śledzi Bismarck (ok. 1kg)
  • 100 g majonezu
  • 150 g śmietanowego jogurtu
  • 1/8 l słodkiej śmietanki
  • 3-4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych
  • 2 jabłka (ok 300 g)
  • 5 ogórków konserwowych (ok. 250 g)
  • 5 cebul (ok. 250 g)
  • 1 pęczek koperku
  • sól. pieprz
  • szczypta cukru
  • 750 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól

 

Jak zrobić śledzie marynowane

Śledzie marynowane:
1. Cebule przepołowić i pokroić w półkrążki.
2. Osączyć ogórki konserwowe (wychwycić zalewę) i pokroić w plasterki
3. Śledzie pozostawić w całości lub pokroić w kawałki.
4. Koperek drobno pokroić.
5. Jabłka obrać dopiero na krótko przed użyciem. żeby nie zbrązowiały. usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
Ziemniaki w mundurkach:
Przyrządzenie rozpocząć na ok. 30 minut przed jedzeniem. Śledzie muszą co najmniej 2 godziny przesiąkać marynatą w lodówce.

PRZYRZĄDZENIE ŚLEDZI MARYNOWANYCH

1. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 3 (wysoki pobór mocy).
2. W garnku zagotować wodę i wrzucić półkrążki cebuli
3. Blanszować ok. 2 minut, by cebula straciła ostrość
4. Blanszowaną cebulę wyrzucić na sito i przelać zimną wodą.
5. W misce dokładnie wymieszać jogurt, majonez, zalewę z ogórków konserwowych i śmietankę.
6. Wmieszać osączone półkrążki cebuli.
7. Dołożyć pokrojone w plasterki ogórki konserwowe.
8. Wmieszać cząstki jabłek
9. Posolić, przyprawić pieprzem i szczyptą cukru oraz pokrojonym koperkiem.
10. Śledzie Bismarck włożyć do naczynia – kamionkowego, szklanego lub porcelanowego – z pokrywką
11. Zalać sporządzonym sosem zaprawowym.
12. Pod przykryciem marynować co najmniej 2 godziny w lodówce.

PRZYRZĄDZENIE ZIEMNIAKÓW W MUNDURKACH

1. Ziemniaki dokładnie. umyć pod bieżącą zimną wodą. Jeżeli mają być podane w łupinach, wyszorować małą szczoteczką.
2. Ziemniaki włożyć do garnka i zalać zimną wodą W garnku ze szczelną pokrywką bez odpowietrznika wystarczy ok. 1/2 l wody.
3. Dodać kminek, szczypiorek i sól. Pod przykryciem doprowadzić do wrzenia, potem dogotować na niezbyt gorącej płytce.
4. Licząc od obniżenia mocy grzania płytki, powoli gotować ok. 20-25 minut. Wtedy zrobić próbę drewnianą wykałaczką, czy są ugotowane: powinna łatwo się wkłuć.
5. Odlać wodę. W tym celu lekko odsunąć pokrywkę i przechylić garnek, przytrzymując jednocześnie łapkami do garnków pokrywkę i uchwyty garnka.
6. Ugotowane ziemniaki obrać z łupin. Nadziewać ziemniaki na widelec i małym, ostro zakończonym nożem kuchennym ściągać łupiny.
Alternatywa: ziemniaki w mundurkach podawać nie obrane.

Śledzie Bismarck mają zwięzłe mięso, którego nie da się rozdzielić widelcem, lecz musi być pokrojone nożem. Dlatego podaje się do nich normalne noże i widelce (nie sztućce do ryb). Tak na marginesie: w północnych krajach (landach) związkowych Niemiec chętnie zjada się śledzie w śmietanie z majonezem na śniadanie (lub po przehulanej nocy, czyli na kacu) Mogą być podawane na obiad również z odsmażanymi ziemniakami.

PRZECHOWYWANIE
Lodówka śledzie ok. 1 tygodnia. Ziemniaki w mundurkach 1-2 dni. Z upływem czasu stają się szkliste.

ODSMAŻANE ZIEMNIAKI
1. Obrane z łupin ziemniaki i 4 cebule pokroić w plasterki.
2. Na patelni wysmażyć 50 g pokrojonej słoniny. Włożyć plasterki ziemniaków i mieszając odsmażyć na kolor złocisty.
3. Dodać pokrojone cebule i krótko razem przesmażyć Osolić i popieprzyć.

NA KANAPKI
Pozostałe śledzie marynowane położyć na posmarowane masłem kromki razowego lub pełnoziarnistego chleba. Na kolację lub na małą przekąskę w ciągu dnia.