Przepis na rosół
Składniki na rosół drobiowy
- 2-3 udka z kurczaka lub cały kurczak
- 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 seler lub 2 łodygi selera naciowego
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
- makaron
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Jak zrobić rosół
Całego kurczaka lub udka z kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą w garnku. Dodajemy umytą włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler i por), liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas zbierając białą pianę za pomocą łyżki cedzakowej. W trakcie gotowania zupy cebulę kroimy na pół i przypiekamy lekko w piekarniku, nad palnikiem lub na suchej patelni. Następnie zarumienioną cebulę dodajemy do rosołu. Makaron gotujemy w międzyczasie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając od czasu do czasu. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą. Gdy mięso ugotuje się i będzie już miękkie, wyjmujemy je razem z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rosół podajemy wraz z ugotowanym wcześniej makaronem i posypany posiekaną natką pietruszki.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris