Rosół

Przepis na rosół

 height=222

Składniki na rosół drobiowy

  • 2-3 udka z kurczaka lub cały kurczak
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 seler lub 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
  • makaron
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić rosół

Całego kurczaka lub udka z kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą w garnku. Dodajemy umytą włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler i por), liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas zbierając białą pianę za pomocą łyżki cedzakowej. W trakcie gotowania zupy cebulę kroimy na pół i przypiekamy lekko w piekarniku, nad palnikiem lub na suchej patelni. Następnie zarumienioną cebulę dodajemy do rosołu. Makaron gotujemy w międzyczasie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając od czasu do czasu. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą. Gdy mięso ugotuje się i będzie już miękkie, wyjmujemy je razem z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rosół podajemy wraz z ugotowanym wcześniej makaronem i posypany posiekaną natką pietruszki.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris