Przepis na roladki z łososiem w tortilli
Składniki na roladki z łososiem w tortilli
- serek mascarpone
- 3 pomidorki suszone
- opcjonalnie 1 łyżeczka kaparów
- 2 garście szpinaku (jeśli z działki, a jeśli ze sklepu spokojnie wystarczy opakowanie mrożonego 400 g i na pewno zostanie)
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 cebuli
- wędzony łosoś
Jak zrobić roladki z łososiem w tortilli
Jak już pisałam trzeba podsmażyć szpinak. Na oliwę wrzucamy plasterki czosnku, dodając w międzyczasie pokrojoną drobno cebulkę. Gdy się troszkę zeszklą dodajemy drobno pokrojony szpinak. I całość dusimy. Placek tortilli smarujemy grubo serkiem mascarpone. Zwłaszcza na brzegach, żeby mogły się później zlepić ze sobą. Na placku układamy rzędami (patrz zdjęcie) szpinak, kawałeczki wędzonego łososia i pokrojone pomidorki (opcjonalnie z kaparami). Zwijamy tortillę i wstawiamy do lodówki tak na godzinkę.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris