Roladki z łososiem w tortilli

Przepis na roladki z łososiem w tortilli

 height=222

Składniki na roladki z łososiem w tortilli

  • serek mascarpone
  • 3 pomidorki suszone
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kaparów
  • 2 garście szpinaku (jeśli z działki, a jeśli ze sklepu spokojnie wystarczy opakowanie mrożonego 400 g i na pewno zostanie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 cebuli
  • wędzony łosoś

 

Jak zrobić roladki z łososiem w tortilli

Jak już pisałam trzeba podsmażyć szpinak. Na oliwę wrzucamy plasterki czosnku, dodając w międzyczasie pokrojoną drobno cebulkę. Gdy się troszkę zeszklą dodajemy drobno pokrojony szpinak. I całość dusimy. Placek tortilli smarujemy grubo serkiem mascarpone. Zwłaszcza na brzegach, żeby mogły się później zlepić ze sobą. Na placku układamy rzędami (patrz zdjęcie) szpinak, kawałeczki wędzonego łososia i pokrojone pomidorki (opcjonalnie z kaparami). Zwijamy tortillę i wstawiamy do lodówki tak na godzinkę.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris