Przepis na falafel
Składniki na falafel
- 40 dag suszonej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- olej
- sól
Jak zrobić falafel
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. W razie potrzeby dolewamy wody, tak by ciecierzyca była cały czas przykryta. Po wymoczeniu ciecierzycę odcedzamy. Obieramy i drobno siekamy czosnek i cebulę. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy ciecierzycę, cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Zmieloną masę mieszamy z proszkiem do pieczenia, po czym przyprawiamy słodką papryką, kminem, kolendrą i solą. Na głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy uformowane falafelowe kulki. Smażymy aż do zarumienienia, nie dłużej niż 5 min.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris