Przepis na piersi z kurczaka faszerowane serem feta i szpinakiem
Składniki na piersi z kurczaka faszerowane serem feta i szpinakiem
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- 1/3 opakowania sera feta
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- pieprz do smaku
- wykałaczki
Jak zrobić piersi z kurczaka faszerowane serem feta i szpinakiem
Piersi z kurczaka oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie rozcinamy tworząc kieszonki. Tak przygotowane piersi marynujemy na kilka godzin przez dalszym przygotowaniem. Marynujemy według przepisu na marynatę ziołową. Następnie musimy przygotować nasze nadzienie. W tym celu na oliwie z oliwek podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy do niej ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone w bardzo drobną kosteczkę. Ewentualnie czosnek może być pokrojony w cienkie plasterki. Podsmażamy jeszcze przez kilka minut i dodajemy umyte i odsączone z wody liście szpinaku. Gdy szpinak ładnie się podsmaży odstawiamy patelnię, aby nasz szpinak przestygł. Gdy już to nastąpi do szpinaku dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta i uprażone na patelni nasiona słonecznika. Aby je uprażyć wystarczy rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i wrzucić na nią nasiona słonecznika. Cały czas mieszając prażymy je przez kilka minut uważając, aby się nie przypaliły. Następnie do naszego nadzienia dodajemy szczyptę pieprzu i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy przygotowane wcześniej kieszonki z piersi z kurczaka i spinamy wykałaczkami tak, aby w trakcie pieczenia nadzienie nie wylało nam się na zewnątrz. Nafaszerowane piersi układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris