Panierowany kurczak w restauracji – poznaj 5 sprawdzonych sposobów na kurczaka w chrupiącej panierce

Panierowany kurczak w restauracji - poznaj 5 sprawdzonych sposobów na kurczaka w chrupiącej panierce

Panierka do kurczaka – chrupiąca i złocista. Mięso – soczyste i delikatne. Aromat i smak, które pobudzają zmysły i rozbudzają apetyt. Kurczak w panierce potrafi podbić serca prawie wszystkich restauracyjnych gości. Wystarczy odpowiednio go przygotować i zaproponować go na kilka sposobów.

Jak to zrobić? Jak skomponować dania na bazie chrupiących kawałków kurczaka? Zapraszamy po garść kulinarnych inspiracji.

Panierka do kurczaka, której jakość zachwyca wszystkich

Założymy się, że każdy lubi chrupiącą panierkę. Zwłaszcza w połączeniu z kurczakiem. W czym tkwi sekret? Być może właśnie w kombinacji idealnie chrupiącej, złocistej i postrzępionej panierki z delikatnością i soczystością białego drobiowego mięsa. Na samą myśl kubki smakowe zaczynają intensywnie pracować… Przygotowanie panierowanego kurczaka, który trafi w gusta nawet najbardziej wymagającego smakosza, jest naprawdę proste. Wystarczy zastosować tylko trzy zasady.

Po pierwsze mięso z dobrego, sprawdzonego źródła

Wysoka jakość produktów to podstawa Twojego kulinarnego sukcesu. Staraj się zawsze stawiać na lokalne produkty, wyróżniające się jakością.

Niech mięso, które serwujesz w swoim lokalu, będzie pochodzić ze zrównoważonych gospodarstw – które działają na mniejszą skalę, ale stawiają na ekologiczne rozwiązania.

Po drugie odpowiednia panierka do kurczaka

Samo mięso kurczaka – choćby nawet było najlepszej jakości, nie wystarczy.

Jeśli chcesz uzyskać efekt perfekcyjnie postrzępionej, chrupiącej panierki, użyj gastronomicznej panierki do kurczaka. Chrupiąca domowa panierka – jak się domyślasz – najlepiej sprawdzi się w domu. Kurczak w cieście naleśnikowym, w płatkach kukurydzianych czy panierka z bułki tartej to sposoby panierowania, które z powodzeniem możesz wykorzystać w zaciszu swojej kuchni. W lokalu gastronomicznym postaw na produkty gastronomiczne: zarówno na panierkę, jak i marynatę. Z pewnością poczujesz różnicę – goście Twojego lokalu również.

Po trzecie, przygotowanie kurczaka w chrupiącej panierce

Sposób przygotowania kurczaka w panierce jest równie ważny jak składniki, których użyjesz. Producent panierki do kurczaka Holly Powder krok po kroku instruuje, jak przygotować chrupiące kawałki kurczaka z użyciem jego produktów. Istotny jest każdy etap przyrządzania nuggetsów czy skrzydełek w panierce – od schłodzenia mięsa, zamarynowania, przez panierowanie i smażenie. Poprawnie wykonane panierowanie to gwarancja powtarzalnego zachwycającego efektu za każdym razem.

kurczak w panierce

Panierka do kurczaka, kurczak i …

… co tylko chcesz. Panierowane kawałki kurczaka świetnie się komponują z wieloma dodatkami. Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce możesz zaserwować jako samodzielne danie – nuggetsy w kubełku plus ulubione sosy doskonale się sprawdzają jako szybki obiad na wynos. Ale tak naprawdę chrupiący kurczak może być podstawą całego, różnorodnego menu.

5 pomysłów na dania z panierowanego kurczaka

Kawałki kurczaka w złocistej panierce – z czym i jak je podać? Poniżej 5 sposobów na dania z kurczakiem w chrupiącej panierce.

1.Burger z soczystego kurczaka

Chrupiące stripsy z kurczaka zamiast klasycznego wołowego kotleta, burgerowa bułka, majonez, keczup lub inny sos i warzywne dodatki: sałata, czerwona cebula, ogórek, pomidor… Burger z kawałkami chrupiącego kurczaka to atrakcyjna alternatywa dla miłośników klasycznych burgerów.

2.Tortilla i kurczak w panierce

Masz ochotę na szybką, ciepłą i smaczną przekąskę? Wrap to doskonały wybór. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos, do jedzenia w trakcie drogi czy przekąszenia na ławce w parku. Pożywne – z łatwością zastąpi lunch. Kawałki mięsa w chrupiącej panierce wraz z warzywami i sosem zawiń w tortillę, podgrzej w opiekaczu, piekarniku czy grillu i… gotowe! Goście lokalu, którzy poszukują szybkich i zdrowych przekąsek z pewnością skuszą  się na to pyszne danie.

3 .KIDS MENU: Nuggetsy z frytkami

Dzieci je uwielbiają: i frytki, i nuggetsy. Gdy zestaw wzbogacisz o surówkę lub inne warzywne dodatki, tę pozycję w menu pokochają także ich rodzice.

4 .Kanapka na ciepło i chrupiące kawałki kurczaka

Atrakcyjny pomysł do menu śniadaniowego. Kanapki z pysznym serem cheddar, warzywami i kurczakiem smakują rewelacyjnie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Który rodzaj pieczywa wybrać? Doskonale sprawdzą się bułki typu bajgle, ciemne pieczywo lub chleb tostowy.

5 .Sałatka i chrupiący kurczak

Kurczak świetnie pasuje do sałatek, jednocześnie sprawiając, że stają się one znacznie bardziej pożywne i sycące. Złocistego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ulubionej kompozycji warzyw. Polewamy ulubionym sosem lub oliwą.

Tak jak w restauracjach KFC, a może nawet lepiej

Już wiesz, jak serwować soczystego kurczaka w panierce, która posiada zarówno złoty kolor, jak i apetyczną, chrupiącą strukturę. Gotowa panierka gastronomiczna to rozwiązanie, które pozwoli Ci w wygodny i prosty sposób serwować chrupiącego kurczaka w panierce. Twoje dania będą śmiało mogły konkurować z oferowanymi w restauracjach KFC. A jeśli postawisz na wysoką jakość mięsa, uruchomisz swoją kulinarną kreatywność i stworzysz pysznie skomponowane menu, z pewnością staną się bezkonkurencyjne.