Tymbaliki drobiowe

Przepis na tymbaliki drobiowe lub rybne

 height=222

Składniki na tymbaliki drobiowe

  • bulion z kostki rosołowej lub rosół
  • 2 uda z kurczaka
  • 2 marchewki
  • groszek z puszki
  • kukurydza z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie spożywczej żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ocet

 

Jak zrobić tymbaliki drobiowe

1. Rosół na tymbaliki najlepiej ugotować samodzielnie, gdyż dzięki temu uzyskamy ugotowane mięso i warzywa. Jeśli jednak korzystamy z gotowego bulionu, musimy wcześniej ugotować marchewki i udka z kurczaka.
2. Z ugotowanego, ostudzonego mięsa zdejmujemy skórkę i oddzielamy od kości.
3. Marchewki kroimy na plasterki. Na dno przygotowanych pojemniczków (miseczek) układamy po 2-3 plasterki marchewki i po kilka ziaren groszku i kukurydzy. Następnie kładziemy rozdrobnione mięso drobiowe. I tak naprzemiennie układamy kolejne warstwy.
4. Szklankę rosołu gotujemy z sokiem z cytryny, po czym dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Przecedzamy całość.
6. Do 1/4 szklanki zimnej wody wsypujemy żelatynę. Gdy napęcznieje po kilku minutach rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając lub w mikrofalówce (ok.1 minuta przy mocy 600 W).
7. Przygotowaną szklankę rosołu dodajemy do rozpuszczonej żelatyny. Dokładnie mieszamy.
8. Tymbaliki z mięsem zalewamy żelatyną przyrządzoną na bulionie do 3/4 wysokości naczynia. Wstawiamy na około 10 minut do lodówki, po czym zalewamy pozostałą część.
9. Gotowe tymbaliki odstawiamy do lodówki, by galaretka stężała.
10. Gotowe tymbaliki drobiowe możemy podawać posypując poszatkowaną czerwoną cebulą i skrapiając sokiem z cytryny lub octem.

Składniki na tymbaliki rybne

  • litr bulionu warzywnego ugotowany na marchwi, porze, selerze, pietruszce,
  • sos rybny,
  • 1 filet z dorsza,
  • 250 g surowych krewetek,
  • natka pietruszki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • cytrusy, wg uznania pomarańcza, grapefruit,
  • 1 opakowanie żelatyny spożywczej.

 

Jak zrobić tymbaliki rybne

1. Ugotuj bulion, dopraw wedle uznania i odcedź.
2. Marchewkę z bulionu pokrój w plastry i ułóż w miseczkach.
3. Rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją z opakowania i dodaj ją do bulionu.
4. Odstaw bulion by przestygł.
5. Krewetki oraz rybę ugotuj na parze lub podsmaż.
6. Seler oraz obrane jabłko i cytrusy pokrój w kostkę. W miarę możliwości usuń z cytrusów błonki pozostawiając czysty miąższ.
7. Ułóż wszystkie pozostałe składniki w naczyniach, dodaj zioła i zalej ostudzonym bulionem.
8. Teraz wystarczy już tylko schłodzić tymbaliki przez kilka godzin w lodówce.
9. Tymbaliki podawaj z octem balsamicznym, chrzanem lub cytryną.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris