Pieczony łosoś a’la Daga

Przepis na pieczonego łososia a’la daga

 height=222

Składniki na pieczonego łososia a’la daga

  • surowego łososia
  • na każdą porcję łososia łyżkę gęstej śmietany
  • mieszanka przypraw do ryb lub po szczypcie: sól, pieprz czarny, gorczyca biała, papryka słodka, bazylia, lubczyk, tymianek, kozieradka
  • sok z cytryny
  • masło
  • pokruszony liść laurowy
  • czosnek
  • śmietana
  • pietruszka w proszku

 

Jak zrobić pieczonego łososia a’la daga

Łososia umyć, osuszyć i włożyć do woreczka lub zamykanego pojemniczka razem z sokiem z cytryny. Dodać wszystkie przyprawy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy będziemy chcieli go już piec, nagrzejmy piekarnik do 190 stopni. Zamarynowane kawałki łososia ułożyć na blaszce do pieczenia i dodać pomiędzy nie kawałeczki masła. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. Po upływie 10 min dodać na każdy kawałek kleks śmietany i włożyć na pozostałe 10 minut do piekarnika na 190 stopnia. Przepyszne!

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris