Przepis na pieczonego łososia a’la daga
Składniki na pieczonego łososia a’la daga
- surowego łososia
- na każdą porcję łososia łyżkę gęstej śmietany
- mieszanka przypraw do ryb lub po szczypcie: sól, pieprz czarny, gorczyca biała, papryka słodka, bazylia, lubczyk, tymianek, kozieradka
- sok z cytryny
- masło
- pokruszony liść laurowy
- czosnek
- śmietana
- pietruszka w proszku
Jak zrobić pieczonego łososia a’la daga
Łososia umyć, osuszyć i włożyć do woreczka lub zamykanego pojemniczka razem z sokiem z cytryny. Dodać wszystkie przyprawy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy będziemy chcieli go już piec, nagrzejmy piekarnik do 190 stopni. Zamarynowane kawałki łososia ułożyć na blaszce do pieczenia i dodać pomiędzy nie kawałeczki masła. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. Po upływie 10 min dodać na każdy kawałek kleks śmietany i włożyć na pozostałe 10 minut do piekarnika na 190 stopnia. Przepyszne!
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris