Przepis na pieczone ziemniaki po indyjsku
Składniki na pieczone ziemniaki po indyjsku
- 2 makrele
- 4 gałązek tymianku
- 4 ząbków czosnku
- sól morska
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
- oliwa z oliwek
- Sos agrestowy:
- 250g agrestu bez szypułek (może być biały lub czerwony agrest)
- Łyżka masła
- 50g cukru (białego lub brązowego)
- 100ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
- 150ml śmietanki kremówki
Jak zrobić pieczone ziemniaki po indyjsku
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (2-3 cm). Wrzucamy do naczynia żaroodpornego. W osobnej miseczce mieszamy oliwę z przyprawami oprócz soku z limonki i cebuli. Czosnek dodajemy w całych ząbkach, nieobrany, to będzie jeden z najlepszych czosnków jakie próbowaliście Ziemniaki polewamy mieszanką przypraw i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę, nie mieszając. W czasie gdy ziemniaczki się pieką mieszamy pokrojoną cebulę z sokiem z limonki. Przed podaniem ziemniaki polewamy sokiem z cebulą. Przepyszne!! Ja nie dodaję nasion fenkułu, ponieważ nie lubię tego smaku. Ale wy przekonajcie się sami jaka wersja wam odpowiada najbardziej.
Źródło przepisu: Nigella Lawson, „Kuchnia. Przepisy z serca domu”