Pieczone ziemniaki po indyjsku

Przepis na pieczone ziemniaki po indyjsku

 height=222

Składniki na pieczone ziemniaki po indyjsku

  • 2 makrele
  • 4 gałązek tymianku
  • 4 ząbków czosnku
  • sól morska
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • oliwa z oliwek
  • Sos agrestowy:
  • 250g agrestu bez szypułek (może być biały lub czerwony agrest)
  • Łyżka masła
  • 50g cukru (białego lub brązowego)
  • 100ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 150ml śmietanki kremówki

 

Jak zrobić pieczone ziemniaki po indyjsku

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (2-3 cm). Wrzucamy do naczynia żaroodpornego. W osobnej miseczce mieszamy oliwę z przyprawami oprócz soku z limonki i cebuli. Czosnek dodajemy w całych ząbkach, nieobrany, to będzie jeden z najlepszych czosnków jakie próbowaliście Ziemniaki polewamy mieszanką przypraw i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę, nie mieszając. W czasie gdy ziemniaczki się pieką mieszamy pokrojoną cebulę z sokiem z limonki. Przed podaniem ziemniaki polewamy sokiem z cebulą. Przepyszne!! Ja nie dodaję nasion fenkułu, ponieważ nie lubię tego smaku. Ale wy przekonajcie się sami jaka wersja wam odpowiada najbardziej.

Źródło przepisu: Nigella Lawson, „Kuchnia. Przepisy z serca domu”