Przepis na pieczoną makrelę w sosie agrestowym
Składniki na pieczoną makrelę w sosie agrestowym
- 2 makrele
- 4 gałązek tymianku
- 4 ząbków czosnku
- sól morska
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
- oliwa z oliwek
Sos agrestowy
- 250g agrestu bez szypułek (może być biały lub czerwony agrest)
- Łyżka masła
- 50g cukru (białego lub brązowego)
- 100ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
- 150ml śmietanki kremówki
Jak zrobić pieczoną makrelę w sosie agrestowym
Makrele dokładnie czyścimy i odcinamy głowy. Nacinamy je w kilku miejscach – nie za głęboko, ważne jest, aby przeciąć skórę. Makrelę posypujemy solą i pieprzem. Oliwę z oliwek mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i posiekanymi gałązkami tymianku i tak przygotowaną marynatą nacieramy wnętrze ryb oraz ich zewnętrzną część. Szczególną staranność przykładamy do tego, aby marynata dotarła w nacięcia w skórze. Makrele zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Masło roztapiamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy agrest oraz cukier, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlewamy białe wino i gotujemy przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż objętość sosu zredukujemy o połowę. Oczywiście od czasu do czasu mieszamy. W razie potrzeby dodajmy cukier.
Makrelę pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Możemy ją również grillować po 10 minut z każdej strony. W przypadku pieczenia w piekarniku makreli nie musimy odwracać. Dla smakoszy wędzonych makreli zdecydowanie polecam wersję z grilla.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris