Przepis na pieczarki faszerowane
Składniki na pieczarki faszerowane
- 10 pieczarek
- 1 jajko
- 15g sera żółtego
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- natka pietruszki
- olej
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pieczarki faszerowane – pieczarki nadziewane
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pieczarki myjemy, wykrawamy nóżki i drobno je siekamy. Kapelusze solimy i odkładamy na bok. Umytą i drobno pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy, często mieszając. Dodajemy posiekane nóżki pieczarek. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ścieramy ser żółty. Kapelusze pieczarek wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy żółtym serem. Wypełnione farszem pieczarki układamy na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Zapiekamy przez około 20 minut.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris