Przepis na pasztet z soczewicy
Składniki na pasztet z soczewicy
- 150 g soczewicy zielonej
- 150 g soczewicy czerwonej
- 100 g selera
- 200 g marchewki
- 1 mały por
- 1 ziemniak
- 150 g świeżych grzybów (pieczarki lub inne)
- 2 cebule
- 7 łyżek startego sera żółtego
- 3 łyżki miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- łyżka kolendry
- łyżka mielonego kminku
- łyżka ziół prowansalskich
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Jak zrobić pasztet z soczewicy
Soczewicę płuczemy do momentu, aż woda nie będzie mętna i przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i łyżkę masła, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Selera, marchewkę, jedną cebulę i ziemniaka obieramy, płuczemy i wraz z opłukanym porem gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. warzywa polecam ugotować na parze. Grzyby (ja miałem kozaki) kroimy w drobną kostkę) i przesmażamy na 2 łyżkach masła. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Gdy soczewica przestygnie wyjmujemy z niej liście laurowe i ziele angielskie i wraz z warzywami i podsmażonymi grzybami miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy starty drobno lub wyciśnięty czosnek, dwa żółtka, kolendrę, starty żółty ser i masło. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy je do pasztetu. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką, foremki. Pieczemy ok. 45-60 minut w temperaturze 175°C. Wyjmujemy gdy lekko przestygnie. Pasztet kroimy całkowicie wystudzony, najlepiej gdy schłodzi się w lodówce.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris