Papryka faszerowana warzywami

Przepis na papryka faszerowana warzywami

 height=222

Składniki na papryka faszerowana warzywami

  • 4-6 papryk
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 litr wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 ser mozzarella
  • 2 jajka
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Jak zrobić papryka faszerowana warzywami

Ryż moczymy przez kilkanaście minut w wodzie, następnie odcedzamy.
W garnku gotujemy wywar warzywny, dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy. W tym wywarze gotujemy ryż.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na patelni z olejem.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną cebulę dodajemy do cukinii i smażymy rzez 5 minut.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię.
Dodajemy sól, pieprz, oregano i dusimy przez około 10-15 minut.
Całość zdejmujemy z ognia i dodajemy odsączony ryż. Dokładnie mieszamy.
Do całości dodajemy dwa jajka i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku.
Papryki myjemy i dzielimy na połowy wzdłuż.
Na każdą połówkę nakładamy farsz.
Ser mozzarella kroimy na plastry i kładziemy po jednym plastrze na każdej połówce papryki.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy trochę wywaru warzywnego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Pieczemy około 25 minut.
Podajemy gorące.