Przepis na owies z warzywami
Składniki na owies z warzywami
- 2 garście owsa
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 1/2 papryki żółtej
- jedna łodyżka selera naciowego
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz cytrynowy – do smaku
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw pepperoni gold (mieszanka ta zawiera: paprykę pepperoni, paprykę słodką, pieprz czarny, pieprz cayenne, kolendrę, czarnuszkę, imbir, lubczyk, pasternak i sól)
- opcjonalnie szczypta ostropestu plamistego
Jak zrobić owies z warzywami
Owies gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie. W tym czasie kroimy warzywa tak jak lubimy. Ja skroiłam cebulkę w kosteczkę, a czosnek z plasterki i wrzuciłam na patelnię z oliwą z oliwek i podsmażałam, dalej kroiłam paprykę w kostkę, selera naciowego w półksiężyce, pomidory w większe kawałki i dodałam na patelnię. Krótko smażyłam, tak aby warzywa stały się lekko miękkie, ale nadal były chrupkie. Całość doprawiłam i zmieszałam z owsem. Raz, dwa, trzy i owies jest już na talerzyku. Jak miło jest zacząć dzień z takimi kolorami i zdrowiem na talerzu.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris