Przepis na naleśniki z soczewicą
Składniki farszu na naleśniki z soczewicą
- 2 szklanki soczewicy zielonej
- 2 lub 3 cebule
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól, papryka do smaku
Jak zrobić naleśniki z soczewicą
Soczewicę gotujemy (pamiętajmy, aby posolić pod koniec gotowania). Cebulę kroimy w miarę drobno i smażymy na złoty kolor na oliwie razem z wyduszonym lub bardzo drobniutko pokrojonym czosnkiem. Gdy soczewica nam zmięknie dodajemy ją do cebuli i jeszcze chwilkę smażymy. Doprawiamy farsz do smaku według uznania. W naleśnika zawijamy farsz, możemy zrobić z tego krokiety i obsmażyć je jeszcze w jajku i bułce tartej. Naleśniki są pyszne zwłaszcza z czerwonym, domowym barszczykiem nie z torebki.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris