Naleśniki z soczewicą

Przepis na naleśniki z soczewicą

 height=222

Składniki farszu na naleśniki z soczewicą

  • 2 szklanki soczewicy zielonej
  • 2 lub 3 cebule
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, papryka do smaku

 

Jak zrobić naleśniki z soczewicą

Soczewicę gotujemy (pamiętajmy, aby posolić pod koniec gotowania). Cebulę kroimy w miarę drobno i smażymy na złoty kolor na oliwie razem z wyduszonym lub bardzo drobniutko pokrojonym czosnkiem. Gdy soczewica nam zmięknie dodajemy ją do cebuli i jeszcze chwilkę smażymy. Doprawiamy farsz do smaku według uznania. W naleśnika zawijamy farsz, możemy zrobić z tego krokiety i obsmażyć je jeszcze w jajku i bułce tartej. Naleśniki są pyszne zwłaszcza z czerwonym, domowym barszczykiem nie z torebki.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris