Przepis na makrelę z grilla na ostro
Składniki na makrelę z grilla na ostro
- 4 makrele
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
Jak zrobić makrelę z grilla na ostro
Makrele oczyszczamy. Jeżeli dysponujemy całymi makrelami, to obcinamy im głowy. Z każdej strony makreli robimy po cztery, pięć nacięć. Nacięcia nie powinny być bardzo głębokie. Wystarczą takie, aby przeciąć skórę ryby. Mieszamy ze sobą następujące składniki: oliwę z oliwek, sól, pieprz kajeński, słodką paprykę, musztardę dijon, ocet balsamiczny i brązowy cukier. Powstałą w ten sposób marynatą nacieramy makrele zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Pamiętajmy o tym, aby marynata dostała się w nacięcia na skórze. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Grillujemy na blaszce aluminiowej po 10 minut na każdej ze stron. Rybę przewracamy tylko jeden raz.
Dodatkowo na wersję z piekarnika:
- 4 plasterki pomarańczy
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kaparów
Marynujemy makrele według powyższego przepisu. Marchewkę myjemy, i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy. Kapary kroimy na połówki. Mieszamy ze sobą marchewkę, kapary i czosnek i faszerujemy makrele. Do każdej makreli wkładamy plasterek pomarańczy. Blaszkę wykładamy pergaminem, na którym układamy ryby. Pieczemy w piekarniku (funkcja grill) w temperaturze 230 stopni po około 7 minut na każdą stronę.
Makrelę przygotowaną jednym z powyższych sposobów możemy jeść z samym pieczywem lub podać z ulubioną surówką i ziemniakami lub ryżem. Do każdej ryby, jak również do makreli pasuje surówka z kiszonej kapusty. Polecam również spróbowanie makreli z sosem agrestowym. Smacznego.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris