Makaron ze szpinakiem

Przepisy na makaron ze szpinakiem w dwóch wersjach

Przepis na makaron ze szpinakiem – wersja 1

 height=222

Składniki na makaron ze szpinakiem

  • 150 – 200 g makaronu (najlepiej kokardki lub muszelki)
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 80 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić makaron ze szpinakiem

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy masło i odpowiednio przygotowany szpinak (wcześniej szpinak płuczemy, suszymy i kroimy w duże kawałki). Podgrzewamy na większym ogniu przez około 2-3 minuty. Gdy szpinak zwiędnie zmniejszamy ogień. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy i dodajemy ¾ pokruszonego sera. Lekko podgrzewamy, by roztopić ser ale nie doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy, delikatnie podgrzewając. Na koniec posypujemy resztą pokruszonego pleśniowego sera.

Przepis na makaron ze szpinakiem – wersja 2

Składniki na makaron ze szpinakiem

  • 50 g mrożonego szpinaku
  • 500 g makaronu w kształcie kokardek
  • 250 ml jogurt
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić makaron ze szpinakiem

W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak aby był al dente. Równocześnie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy szpinak, a po jego rozmrożeniu przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałą część oliwy i gotujemy około minuty. Następnie dodajemy jogurt, mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Na koniec sos szpinakowy mieszamy z ciepłym odcedzonym makaronem.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris