Przepisy na makaron ze szpinakiem w dwóch wersjach
Przepis na makaron ze szpinakiem – wersja 1
Składniki na makaron ze szpinakiem
- 150 – 200 g makaronu (najlepiej kokardki lub muszelki)
- 50 g świeżego szpinaku
- 80 g niebieskiego sera pleśniowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
Jak zrobić makaron ze szpinakiem
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy masło i odpowiednio przygotowany szpinak (wcześniej szpinak płuczemy, suszymy i kroimy w duże kawałki). Podgrzewamy na większym ogniu przez około 2-3 minuty. Gdy szpinak zwiędnie zmniejszamy ogień. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy i dodajemy ¾ pokruszonego sera. Lekko podgrzewamy, by roztopić ser ale nie doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy, delikatnie podgrzewając. Na koniec posypujemy resztą pokruszonego pleśniowego sera.
Przepis na makaron ze szpinakiem – wersja 2
Składniki na makaron ze szpinakiem
- 50 g mrożonego szpinaku
- 500 g makaronu w kształcie kokardek
- 250 ml jogurt
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Jak zrobić makaron ze szpinakiem
W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak aby był al dente. Równocześnie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy szpinak, a po jego rozmrożeniu przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałą część oliwy i gotujemy około minuty. Następnie dodajemy jogurt, mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Na koniec sos szpinakowy mieszamy z ciepłym odcedzonym makaronem.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris