Przepis na makaron z kurczakiem, papryką i mango
Składniki na makaron z kurczakiem, papryką i mango
- 750 gram filetów z łososia (3 kawałki po 250 gram)
- 3 limonki
- 65 gram rukoli
- płynny miód
- musztarda Dijon (diżońska)
- oliwa z oliwek
- 200 gram ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 gruszka (ok. 300 g)
- 125 gram sera twarogowego tłustego (niemielonego)
- 1 ogórek zielony (około 200 g)
- 2 ząbki czosnku
- biały pieprz
- sól
- ręcznik papierowy
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
Jak zrobić makaron z kurczakiem, papryką i mango
Pierś kroimy i podsmażamy na oliwie. Po usmażeniu ściągamy z ognia. Kroimy w kostkę mango, paprykę, cebulę, a bardzo drobniutko imbir i czosnek. Na drugą patelnię wrzucamy paprykę, a po chwili cebulę, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i imbir, następnie mango. Smażymy, aż mango zmięknie i troszkę się rozpuści. Dodajemy śmietanę i mieszamy pozostawiając na chwilę na ogniu. Następnie dorzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Można już gotować makaron, najlepszy do tego makaron penne. Na koniec wrzucamy do sosu pokrojoną natkę pietruszki. I danie gotowe.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris