Makaron z kurczakiem, papryką i mango

Przepis na makaron z kurczakiem, papryką i mango

 height=222

Składniki na makaron z kurczakiem, papryką i mango

  • 750 gram filetów z łososia (3 kawałki po 250 gram)
  • 3 limonki
  • 65 gram rukoli
  • płynny miód
  • musztarda Dijon (diżońska)
  • oliwa z oliwek
  • 200 gram ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 gruszka (ok. 300 g)
  • 125 gram sera twarogowego tłustego (niemielonego)
  • 1 ogórek zielony (około 200 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • biały pieprz
  • sól
  • ręcznik papierowy
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia

 

Jak zrobić makaron z kurczakiem, papryką i mango

Pierś kroimy i podsmażamy na oliwie. Po usmażeniu ściągamy z ognia. Kroimy w kostkę mango, paprykę, cebulę, a bardzo drobniutko imbir i czosnek. Na drugą patelnię wrzucamy paprykę, a po chwili cebulę, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i imbir, następnie mango. Smażymy, aż mango zmięknie i troszkę się rozpuści. Dodajemy śmietanę i mieszamy pozostawiając na chwilę na ogniu. Następnie dorzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Można już gotować makaron, najlepszy do tego makaron penne. Na koniec wrzucamy do sosu pokrojoną natkę pietruszki. I danie gotowe.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris