Przepisy na makaron z kurczakiem oraz
orzechami włoskimi i serem pleśniowym
Przepis na makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym – wersja 1
Składniki na makaron z kurczakiem
- 350 g makaronu
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g sera pleśniowego
- 15 łuskanych orzechów włoskich
- 4 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki (opcjonalnie do dekoracji)
- pieprz, sól, oregan
Jak zrobić makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym
Jak zrobić makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym
Pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie przyprawiamy oregano, solą, pieprzem i zostawiamy na kilka minut, po czym smażymy na oliwie.
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Pół szklanki wody z gotowania odlewamy i zostawiamy, by dodać później do sosu.
Makaron odcedzamy i nie przelewamy zimną wodą.
Pokrojoną w droną kostkę cebulę smażymy na oliwie najlepiej w głębokiej patelni. Do podsmażonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek.
Następnie wlewamy mleko i dokładamy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Do sosu dodajemy mało, kurczaka, orzechy i wodę z gotowania makaronu.
Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec łączymy z makaronem, opcjonalnie możemy również udekorować natką pietruszki.
Przepis na makaron z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym – wersja 2
Składniki na makaron z kurczakiem
- 300 g makaronu tagiatelle
- 120 g sera Gorgonzola
- 3 łyżki sera Parmesan
- 1 łyżeczka świeżej szałwi/1/2 łyżeczki suszonej szałwi
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- pieprz
Jak zrobić makaron z kurczakiem wersja 2
W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu, tak żeby był al dente.
Równocześnie w drugim naczyniu rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy posiekaną szałwię i pokrojony w kostkę ser Gorgonzola oraz mascarpone.
Mieszamy do momentu rozpuszczenia serów. Następnie wlewamy mleko, a po wymieszaniu dodajemy posiekane orzechy i starty ser Parmesan. Podgrzewając na niewielkim ogniu
cały czas mieszamy, aż do uzyskania konsystencji sosu. Nie podgrzewamy więcej niż kilka minut. Odcedzony makaron łączymy z sosem, dokładnie mieszając.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris