Makaron z cukinia

Przepis na makaron z cukinią

 height=222

Składniki na makaron z cukinią

  • 300 g makaronu (wstążki lub świderki)
  • 2 małe cukinie lub 1 duża
  • 200 g filetu z łososia
  • ser do posypania
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietany 12%
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, oregano, cząber

 

Jak zrobić makaron z cukinią

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Myjemy i osuszamy łososia, następnie skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut. Upieczonego i ostudzonego łososia delikatnie dzielimy na mniejsze części.
Cukinię myjemy i kroimy w półksiężyce (jeżeli cukinia jest duża należy wyjąć ze środka pestki). Umytą i posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Chwilę podsmażamy często mieszając, po czym dodajemy pokrojoną cukinię. Smażymy przez 5 – 10 minut. Dodajemy śmietanę z przyprawami. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Następnie dodajemy odlany makaron i kawałki łososia. Na koniec przybieramy danie startym serem i posiekaną natką z pietruszki.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris