Przepis na makaron z cukinią
Składniki na makaron z cukinią
- 300 g makaronu (wstążki lub świderki)
- 2 małe cukinie lub 1 duża
- 200 g filetu z łososia
- ser do posypania
- 2 cebule
- 250 ml śmietany 12%
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz, oregano, cząber
Jak zrobić makaron z cukinią
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Myjemy i osuszamy łososia, następnie skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut. Upieczonego i ostudzonego łososia delikatnie dzielimy na mniejsze części.
Cukinię myjemy i kroimy w półksiężyce (jeżeli cukinia jest duża należy wyjąć ze środka pestki). Umytą i posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Chwilę podsmażamy często mieszając, po czym dodajemy pokrojoną cukinię. Smażymy przez 5 – 10 minut. Dodajemy śmietanę z przyprawami. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Następnie dodajemy odlany makaron i kawałki łososia. Na koniec przybieramy danie startym serem i posiekaną natką z pietruszki.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris