Przepis na łososia z sosem z rukoli
Składniki na łososia z sosem z rukoli
- 750 gram filetów z łososia (3 kawałki po 250 gram)
- 3 limonki
- 65 gram rukoli
- płynny miód
- musztarda Dijon (diżońska)
- oliwa z oliwek
- 200 gram ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 gruszka (ok. 300 g)
- 125 gram sera twarogowego tłustego (niemielonego)
- 1 ogórek zielony (około 200 g)
- 2 ząbki czosnku
- biały pieprz
- sól
- ręcznik papierowy
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
Jak zrobić łososia z sosem z rukoli
Łosoś
Filety z łososia myjemy delikatnie pod zimną, bieżąca wodą i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Każdy kawałek łososia przekrawamy na pół, dochodząc do skóry, a następnie odcinamy skórę. Potrzebujemy uzyskać 6 kawałków łososia. Każdy z kawałków łososia posypujemy z jednej i z drugiej strony białym pieprzem i solą oraz skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek (oliwę dokładnie rozsmarowujemy na łososiu). Następnie kawałki łososia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego łososi ścieramy niewielką ilość skórki z limonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 55 stopni Celsjusza na 35 minut.
Smażona gruszka
Gruszkę obieramy, przekrawamy na ćwiartki i delikatnie wykrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją w miarę drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżeczki miodu. Na rozgrzany miód (gdy zacznie się pienić) wrzucamy kawałki gruszki, mieszamy, dodajemy sok z jednej limonki, ponownie mieszamy i smażymy aż sos się zredukuje.
Sos
65 g rukoli, 30 g miodu, 30 g musztardy i sok z 1 limonki miksujemy blenderem. Dodajemy niewielką ilość wody (pół kieliszka). Następnie dolewamy oliwę z oliwek (około 100 ml) małym strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i kremową konsystencję). Sos wstawiamy do lodówki.
Sałatka z kaszy gryczanej
Do miski z ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę ogórek. Ważne jest, aby z ogórka usunąć gniazda nasienne, które posiadają zbyt dużą ilość wody, której nie chcemy w naszej sałatce. W tym celu obieramy ogórka, przekrawamy go wzdłuż i każdą z połówek jeszcze raz wzdłuż. Następnie wykrawamy gniazda nasienne. Do kaszy gryczanej dodajemy następnie posiekany czosnek, pokruszony twaróg i sok z 1 limonki. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy. Dodajemy około 30 ml oliwy z oliwek. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę miodu.
Po 35 minutach wyjmujemy łososia z piekarnika. Na środku talerza układamy sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka. Sos z rukoli przelewamy na talerz obok sałatki z kaszy. Łososia wykładamy na sałatkę, a na łososia kładziemy gruszki.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris