Łosoś z ryżem basmati i szparagami

Przepis na łosoś z ryżem basmati i szparagami

Składniki na łosoś z ryżem basmati i szparagami

Do łososia:

  • 2 porcje surowego łososia (około 250 gram)
  • na każdą porcję łososia łyżkę gęstej śmietany
  • mieszanka przypraw do ryb lub po szczypcie: sól, pieprz czarny, gorczyca biała, papryka słodka, bazylia, lubczyk, tymianek, kozieradka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki masła

Do ryżu:

  • 100 g ryżu basmati
  • 100 ml wody
  • łyżeczka masła
  • 5 łyżek zielonego pesto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 szparagi
  • 6 dużych pieczarek

 

Jak zrobić łosoś z ryżem basmati i szparagami

Łosoś:
Przygotuj marynatę poprzez wymieszanie soku z cytryny z przyprawami. Łososia umyj, osusz i włoż do woreczka lub zamykanego pojemniczka. Zalej łososia marynatą w ten sposób, aby była rozprowadzona po całej jego powierzchni. Wstaw do lodówki na godzinę. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zamarynowane kawałki łososia ułóż na blaszce do pieczenia lub pergaminie i dodaj kilka plasterków masła. Wstaw do piekarnika i piecz 20 min. Po upływie 10 min dodaj na każdy kawałek łososia łyżkę śmietany i włóż do piekarnika na pozostałe 10 minut.

Ryż:
Wsyp ryż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na pół godziny. Przełóż ryż na sito i opłukaj pod zimną wodą. Odstaw na chwilę, żeby odciekł, a następnie przełóż do rondla o grubym dnie, zalewając go 100 ml wody i dodając sól. Doprowadź do wrzenia, nie przykrywaj. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj delikatnie przez 15 minut. Nie mieszaj. Spróbuj po 15 minutach, czy już jest gotowy. Jeśli jest nadal twardy, dodaj kilka łyżek zimnej wody (nadal nie mieszaj) i gotuj kolejne 5-10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Przemieszaj widelcem, dodając do ryżu łyżeczkę masła.

Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki (około 1/4 długości szparagów), a następnie delikatnie nożem odrywamy zdrewniałe, trójkątne łuski. Szparagi kroimy wzdłuż na dwie części, a następnie na dwie części w poprzek. Tak przygotowane szparagi smażymy na oliwie z oliwek. Płuczemy pieczarki pod bieżącą wodą i kroimy je w plasterki. Pieczarki dodajemy do szparagów i smażymy jeszcze przez kilka minut. Na patelnię dodajemy ryż i zielone pesto wymieszane z oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy porcję łososia i ryżową sałatkę. Łososia dekorujemy kawałkami szparagów lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris