Łosoś z grilla z koperkiem i migdałami

Przepis na łososia z grilla z koperkiem i migdałami

 

Składniki na łososia z grilla z koperkiem i migdałami

  • 5 dzwonków lub niewielkiej wielkości filetów z łososia
  • 1 cytryna
  • pęczek koperku
  • 40 gram płatków migdałowych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka przyprawy do ryb
  • folia aluminiowa

 

Jak zrobić łososia z grilla z koperkiem i migdałami

Cytrynę musimy sparzyć we wrzącej wodzie, a następnie wyciskamy sok z połowy cytryny. Koperek drobno siekamy. Oliwę z oliwek mieszamy z koperkiem, sokiem z cytryny, przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Powstałą mieszaniną nacieramy łososia i odstawiamy do lodówki na godzinę. Na patelni rozpuszczamy masło i prażymy płatki migdałowe przez 4-5 minut aż się zarumienią. Pozostałą połówkę cytryny kroimy w plasterki. Łososia po wyciągnięciu z lodówki układamy na folii aluminiowej. Na wierzch łososia układamy plasterek cytryny i posypujemy płatkami migdałowymi. Całość zawijamy folią i kładziemy na rozgrzanym grillu. Grillujemy przez 10-15 minut. Możemy podawać z masłem zmieszanym z posiekanym koperkiem i solą.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris