Kuskus z Warzywami

Przepis na kuskus z warzywami

 height=222

Składniki na kuskus z warzywami

  • kasza kuskus
  • warzywa, np.. Warzywa na patelnię
  • suszone śliwki

 

Jak zrobić kuskus z warzywami

Kaszę kuskus gotujemy, do kaszy potrzebujemy warzyw, mogą być z torebki (np. warzywa na patelnię), dobre rozwiązanie w zimie. Dla osób które z mięsem rozstać się nie mogę można dodać kurczaka przysmażonego wcześniej na oliwie. Gdy wszystkie poszczególne składniki ugotują się i usmażą łączymy ja razem. I oto nadchodzi mój tajemny składnik suszona śliwka. Nie wędzona, bo do tego wynalazku jeszcze się nie przekonałam, ale suszona jest po prostu cudowna w połączeniu z kaszą, nie tylko z kaszą kus kus, świetnie pasuje też do kaszy jaglanej i mięsnego gulaszu. A tak zupełnie przy okazji suszone śliwy posiadają dużo pektyn, co oznacza, że nasz organizm będzie spalał znacznie więcej tłuszczu. Poza tym śliweczki zawierają błonnik, który jest największym przyjacielem naszego żołądka i dalszej części przewodu pokarmowego. I można by jeszcze wymieniać, ale w żołądku burczy, więc bierzemy śliwy, parzymy je wrzątkiem, aby troszkę zmiękły, osuszamy i kroimy drobno. Dodajemy do naszej mieszanki. Śliwki osłodzą naszą potrawę i pomogą pracować żołądkowi.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris